Потвърдено от пчели: околната среда в района на Девин е чиста от пестициди, тежки метали и други замърсявания

Доклад на европейската асоциация за опазване на пчелите BeeОdiversity показва, че за цялата 2020 г. и първото тримесечие на 2021 г. има пълно отсъствие на пестициди и тежки метали в пчелния полен, събран в района на извора на DEVIN Изворна. Нещо повече, установено е специфично за района в Родопите присъствие на повече от 80% диви (некултивирани) растителни видове, включително жълт кантарион, дъб и бял равнец. Среща се и един от защитените растителни видове в цяла Европа, многогодишното тревисто растение обикновено кървавиче (Persicaria bistorta).

От 2019 г. BeeОdiversity поддържа пчелни кошери около извора на DEVIN Изворна в Родопите, като всяко тримесечие взима проби на полена, събиран от пчелите. Пробите се анализират в лаборатория в Белгия по 22 показателя, сред които за наличието на пестициди и тежки метали. Πpaвят ce и дoпълнитeлни изcлeдвaния зa pacтитeлнoтo биopaзнooбpaзиe и cъcтoяниeтo нa oĸoлнaтa cpeдa в paйoнa. Πocлeдният индиĸaтop пoĸpивa нaд 500 пapaмeтъpa c цeл oтĸpивaнe нa пoтeнциaлни зaмъpcитeли или пpoмeни.

Пчелите служат като система за ранно известяване, както и като помощник за евентуални мерки, които да предотвратят замърсяване на района. Друга основна цел на проекта е повишаване на осведомеността на хората от града относно състоянието на околната среда. Благодарение на резултатите, екипът на Девин ЕАД взима решения по какъв начин да пазят и поддържат разнообразието от растителни видове в околната среда около извора.

Снимка: "Девин" ЕАД

"Изворната вода се добива от ясно определени и защитени подземни източници и е натурална вода – природно чиста, с ясен географски произход. Не се обработва при бутилирането и достига до всеки, недокосната от човешка ръка. Благодарение на проекта ни с пчелите имаме потвърждение от още един, напълно независим източник, че DEVIN Изворна идва от чист от замърсявания район и оправдава напълно доверието на българските потребители, които със спокойствие я предлагат дори на своите невръстни деца“, казва Рени Ананиева, бранд мениджър за марката DEVIN Изворна.

DEVIN Изворна е първата българска марка вода, която полага допълнителни усилия да следи качеството на околната среда около своя извор и то с помощта на пчели, като така работи и за тяхното спасение от изчезване.

Още информация за проекта можете да намерите на https://izzzvorna.com/

За "Девин“ ЕАД

От създаването си през 1992 г. "Девин“ ЕАД е лидер на пазара на бутилирани води в България. Изворите на водата и мястото на бутилиране се намират в екологично чист район в региона на град Девин, в сърцето на Родопа планина, откъдето идват продуктите с марка DEVIN – натурална минерална (негазирана, газирана и обогатена с витамини) и изворна вода. Фирмата е ексклузивен дистрибутор на енергийните напитки Red Bull и плодовите сокове Granini за България.  

Компанията е с централен офис в София и разполага със собствена търговска и дистрибуторска мрежа с национално покритие. "Девин“ ЕАД е отговорна компания, която инвестира в икономическото, социално и културно развитие на обществото чрез инициативи, насочени към регионалното развитие, опазването на околната среда и образованието.

От 2017 г. компанията е част от белгийската група Spadel – водещ производител на бутилирана вода в Бенелюкс (Белгия, Нидерландия и Люксембург) и Франция.

От 2021 г. "Девин“ ЕАД е сертифицирана въглеродно неутрална компания с валидация, издадена от международната консултантска организация по климата CO2logic и утвърдена от акредитирания и независим сертифициращ орган Vinçotte. "Девин“ ЕАД е първата българска компания за бутилирана вода, която постига въглероден неутралитет както на ниво компания, така и на ниво продукт.

Компанията притежава престижния сертификат Great Place to Work® - най-високото отличие за работодателска марка и отлично работно място в международен план.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види