Снимка: Mark Zamora

Неизвестните остават - преносители ли са домашните любимци на коронавирус

От няколко месеца светът живее в глобална истерия, свързана с увеличаващия се брой на болни от коронавирус. В подобна ситуация човешката психика е склонна да приеме за истина множество непроверени от науката факти. Вече стана ясно, че диви животни са първопричината за разпространението на болестта. В същото време - почти във всеки дом живее домашен любимец. Заплашено ли е здравето ни от този факт?

Общественото внимание към този въпрос беше привлечено още в края на февруари, когато полският министър на здравеопазването Лукаш Шумовски заяви, че домашните котки често стават преносители на коронавируси, които мутират и стават заразни за човека. По думите му организмът не винаги реагира добре на новия вирус и така тръгват епидемиите. "Те продължават, докато нашата имунна система не се приспособи и вирусът не мутира и не отслабне", твърди Шумковски.

Коронавирусът при котките е познат на учените отдавна като причинител на котешкия инфекциозен перитонит (FIP). Това е фатално заболяване, от което страдат котките и котенцата. FIP възниква сред много малък процент от котките или котенцата и се причинява от често срещан вирус, наречен котешки коронавирус. Специалистите обаче са категорични – той не се предава по никакъв начин на хората.

Кучетата също влязоха във фокуса на медийното внимание, като евентуални преносители на коронавируса. "Кучетата могат да се заразят със смъртоносния коронавирус, като дори съществува вероятност да предадат заразата на хората”, категоричен е водещият британски вирусолог д-р Мухамад Мунир.

"Кучетата имат сходни с човешките рецептори молекули на повърхността на клетките, позволяващи проникването на вируса, следователно могат да се заразят с него. В случая трябва да се изключи дали става въпрос за активна репликация на вирус или просто за замърсяване на заобикалящата среда. Важно е обаче да се разбере, че не е изключено кучетата да се заразят. Ако това е вярно, следващата стъпка е да се проучи дали те и други домашни питомци могат да предадат заразата на хората", посочва д-р Мунир.

Световните информационни агенции вече съобщиха за първия случай на куче, поставено под карантина. То е било собственост на пациент с коронавирус. Властите са наложили мярката след като взетите от животното назални и орални проби са дали "слабо позитивен" резултат за новия щам. Кучето, което не е проявило никакви болестни симптоми, е било поставено под карантина за 14 дни.

Хонконгските власти съобщиха, че подобни мерки ще бъдат взети за всички котки и кучета на заразени с коронавирус стопани. По повод случая от хонконгското Министерство на земеделието, риболова и резерватите отбелязаха, че на този етап няма доказателства, че домашни любимци могат да се заразяват с вируса SARS - CoV-2, причиняващ болестта COVID-19. В сайта на Световната здравна организация (СЗО) също беше посочено, че засега няма подобни доказателства.

От своя страна Технологичният център в Шенжен, Южен Китай, взе незабавни предпазни мерки и забрани консумацията на кучета и котки. В цялата държава бе прекратена и търговията с диви животни – смятани за възможен източник на новия коронавирус. Градските власти направиха списък на месото, което може да се яде - свинско, пилешко, говеждо и заешко, както и риба и морски дарове.

"Забраната за консумация на диви животни е често срещана практика в развитите страни и универсално изискване на съвременната цивилизация“, заявиха местните власти. В Китай има над 2000 вида защитени диви животни, голяма част от които стават постоянен обект на нелегален лов заради кулинарните традиции в страната.

През април 2010 г. в КНР беше предложен законопроект за защита на животните. Документът забранява яденето на кучета и котки и санкционира нарушителите с 15 денонощия затвор и високи глоби. Не е ясно кога и дали въобще ще бъде приет законопроектът, в повечето случаи за това са необходими години. Съществуват противоречиви мнения сред обществото относно консумацията на кучета и котки. Кучешкото като храна е разпространено в Китай, Корея и Виетнам, както и в някои африкански райони, предимно Нигерия.

Приготвянето на месото от куче е с най-стара традиция в Китай, за което има писмени сведения още отпреди 2400 години. Тогава философът Менгдзи ентусиазирано препоръчва да се яде кучешко. Малки ресторанти в Южен Китай и днес продължават да поднасят на гостите си задушено кучешко.

В Южна Корея, където се смята, че годишно над 1 млн. от кучета се изяждат ежегодно, съдът е постановил, че консумацията на месо не е легитимно основание за убиване животните.

За съжаление, Китай е много далече от подобни рестриктивни мерки. Консумацията на този тип месо в азиатската държава е особено популярна като традиция покрай честванията на лятното слънцестоене. Най-мащабни са празненствата в китайската провинция Гуанси, според участниците това им носи късмет, щастие и добро здраве. Някои също смятат, че кучешкото месо може да лекува определени болести и да увеличи мъжкото либидо. В момента в Китай годишно биват изяждани между 10 и 20 млн. кучета. Пикът в консумацията е през юни по време на ежегодния 10-дневен фестивал в град Юлин. Само в рамките на събитието се погубва животът на над 10 000 кучета. Фестивалът продължава да се провежда с благословията на Китайската комунистическа партия, която единствена може да забрани тази варварска традиция.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види