Снимка: Alastair Grant

А сега предстои трудната част - сложните търговски преговори между Великобритания и ЕС

Даница Кирка от Асошиейтед прес

Въпреки че Великобритания официално напусна ЕС в 23 ч. по Гринуич в петък, тежката работа по изграждането на нови икономически отношения между блока и бившата му членка тепърва започва. Предстоят трудни преговори в момент, когато Великобритания тръгва по свой собствен път, опитвайки се да запази връзките си с най-големия си търговски партньор, обхващащи всичко - от митата и стандартите на стоките до способността на британската промишленост да наема чуждестранни работници и достъпа на ЕС до британските риболовните райони.

"Остава да се преговаря по много въпроси: търговията със стоки и услуги, защита на данните, сътрудничество в областта на сигурността, авиацията, пътните такси, риболовът, знаете, че списъкът е безкраен", каза Джил Рутър, старши научен сътрудник в мозъчния тръст "Великобритания в променяща се Европа", който изследва отношенията на Лондон със съставения вече от 27 страни членки блок. "Това е безпрецедентно", добави тя.

Засега малко неща са се променили. Двете страни договориха преходен период до 31 декември, по време на който се запазва действието на сегашните правила и регулации. Но това дава на британското правителство едва 11 месеца, за да договори всеобхватно търговско споразумение, което може да предначертае перспективите за британския бизнес през идните десетилетия. През 2016 г. на ЕС са се падали 54 процента от британския внос и 43 процента от износа, според националната статистическа служба.

Компаниите вече привеждат дейността си в съответствие с промените, за да защитят интересите си.

Собствениците на хотели и ресторанти казват, че трябва да запазят притока на работна ръка от континента, за да са сигурни, че стаите ще бъдат чисти и ще има кой да готви.

Производителите на автомобили искат да запазят редовните доставки от европейски доставчици, за да избегнат забавянето на производството.

Банките и застрахователните компании лобират за запазване на достъпа до доходоносния европейски пазар. Рибарите искат да възстановят контрола си върху риболовните райони, които според тях са били ограбвани от европейските конкуренти през последните четири десетилетия.

И сякаш това не е достатъчно за премиера Борис Джонсън и неговите министри, британското правителство се стреми да договори и отделни търговски споразумения с различни държави, след като страната вече е напуснала ЕС.

Най-голямата задача за Джонсън извън ЕС са САЩ, най-голямата икономика в света, на която се пада 18 процента от британския износ.

Но американците вече поставиха трудно изпълними искания. Държавният секретар Майк Помпейо беше в Лондон миналата седмица и предупреди за опасения за сигурността, свързани с китайския телекомуникационен гигант "Хуавей". Той оказа натиск на британските власти да променят решението си за допускане на компанията до участие в модернизацията на безжичните телекомуникационни мрежи в страната.

Посланикът на САЩ в Лондон Уди Джонсън лобира сред британски служители да отворят достъпа до пазара на американски стоки като мити с хлор пилета, забранени във Великобритания заради производствени стандарти, с които ЕС не е съгласен. Американските медицински компании настояват и за достъп до британската здравна система.

Примиряването на всички тези искания ще бъде трудно, защото всеки опит да се отговори на американските искания чрез понижаването на британските стандарти ще отдалечи Великобритания от европейските правила. ЕС вече даде да се разбере, че цената на достъпа до нейните пазари е следването на регулациите на блока.

Търговските преговори, които винаги са сложни, ще станат още по-сложни заради това, че ще се водят едновременно и с ЕС, и със САЩ, каза изследователката Рутър.

"Това е като игра на шах в триизмерен вариант", каза тя.

Дори най-трудният проблем, уреден по време на първия кръг от преговорите между ЕС и британското правителство - заплетеният въпрос за Северна Ирландия, остава проблематичен.

В опит да защити мирния процес в Северна Ирландия и най-накрая да получи одобрение за сделката си за напускане на ЕС Джонсън се съгласи провинцията да запази правилата, които важат за общия пазар за стоки на блока след Брекзит. В резултат на това няма да са необходими митнически проверки по границата между Северна Ирландия, която е част от Великобритания, и Република Ирландия. Вместо това ще се извършват някои проверки на стоки, които влизат в Северна Ирландия от останалата част на Великобритания и са предназначени за пазара на ЕС.

Това по същество означава, че Джонсън се е съгласил да издигне търговска граница в Ирландско море и това обезпокои много от съюзниците му, защото по този начин Северна Ирландия се третира различно от други части на Великобритания. Юнионистите, които искат провинцията да остане част от Обединеното кралство, се страхуват, че с течение на времето споразумението ще сближи Северна Ирландия с Република Ирландия.

Звучи много сложно и всъщност детайлите за това как ще работи тази схема още не са окончателно изяснени.

Джонсън обеща също на северноирландските фермери - най-големия икономически сектор в провинцията, че новата търговска сделка с ЕС ще им гарантира запазването на неограничен достъп до останалия британски пазар, на който се падат 50 процента от продажбите им.

Айвър Фъргюсън, председател на профсъюза на фермерите на Ълстър, иска спешно ускоряване на преговорите за търговската сделка. Той изтъква, че земеделието е капиталоемък бизнес, а фермерите работят с ниска печалба и теглят големи кредити. Те се нуждаят от време, за да планират дейността си.

"Трудностите тепърва започват с напускането на ЕС", каза той.

Междувременно Брекзит вече променя икономиката. Компаниите пренасочват инвестициите си, създават нови вериги за доставки и трупат запаси от стоки, за да смекчат всякакво негативно въздействие.

Работниците от страните от ЕС започват да гласуват с краката си.

Кметът на Лондон Садик Хан каза миналата седмица, че по-малко европейски граждани идват да работят в града в последно време, и доста повече напускат, което създава глад за кадри в сектори като строителството, туризма и социалните грижи. Пред неголяма група журналисти той няколко пъти изтъкна опасенията си от развоя на събитията и подчерта, че Лондон е глобален град, в който европейските граждани са добре дошли.

"Наистина е важно това послание - "Лондон е отворен", да бъде чуто надалеч и ясно", каза той и добави: "Наистина е важно да продължим да бъдем възприемани като плуралистични, широко скроени хора, които споделят ценности, привличащи талантливите граждани на ЕС, за да продължат те да идват в Лондон".

"Бяхме отворени към представителите на бизнеса и техните идеи повече от едно хилядолетие", каза той и добави: "Това няма да се промени".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види