Нагоро, Япония

Снимка: Thomas Peter

Най-малките причудливи градове по света

Места, на които бихте искали да попаднете, или точно обратното

В света има стотици градове, които се отличават с фантастично малките си размери и странно малобройното си население. Нищо необичайно дотук. Има обаче такива, които изумяват с необичайните порядки на своите жители. Ето някои от тях.

Нагоро, Япония

Нагоро, Япония / Население: 35 човешки същества, 350 човекоподобни кукли

Снимка: Thomas Peter

Вие си преценете дали е по-скоро интересно/ любопитно/ странно/ зловещо. Завърнала се след години в родния си град, 64-годишната Аяно Цукуми открива с ужас, че населението му е спаднало до под 40 души, което й дава ексцентричната идея да създаде кукли с човешки вид и размер, които да населят града и да заместят изчезналите вече тамошни жители. Куклите са разположени из целия град и са поставени в контекста на всекидневието, застинали сякаш косят моравата или хранят животните на двора си. Японката е направила 350 на брой кукли и продължава да създава нови, когато някой в града умре – като негов заместител. Въпрос на време е скоро това да се превърне в град, населяван от никого другиго, освен от зловещи човекоподобни кукли.

Кубър Педи, Австралия

Кубър Педи, Австралия / Население: около 3500 жители

Снимка: Getty Images

Популярен като "Световната столица на опала", градът е уникален с това, че около половината му жители живеят под земята. Те предприели това преди години, тъй като под земите на града има разположени мини за добив на опал. Затова, за да си спестят изграждането на къщи над находищата и излишни усложнения, жителите на Кубър Педи водят живот като къртици под земята. Струва ви се странно, но изолацията, която скалите около домовете им осигурява, предполага значително по-ниски сметки за ток за отопление през зимата и охлаждане през лятото.

Халстат, Китай

Халстат, Китай / Население: неизвестно

Снимка: Roy Mesler

Още щом прочетохте името на този град, вече ви е ясно, че има нещо сбъркано в това място, нали? Грешката обаче не е наша. Това е австрийски град, но в Китай. И както китайците обичат да произвеждат копия на оригинални продукти, така те разполагат с китайска реплика на австрийския град Холстат на територията на своята страна. Изграждането на града започва през 2012 г. и след година-две завършва, но по това време той не се слави с особено голямо население от хора, които нямат търпение да заживеят в изкуствено създадените си алпийски домове.

Централия, Пенсилвания, САЩ

Централия, Пенсилвания, САЩ / Население: 7 жители

Снимка: Getty Images

Това е призрачен град, който се намира на ръба между живота и смъртта. Преди е бил популярен със своите мини, но през 1962 г. жителите му се сблъскват с голям пожар във въглищна мина. Някои от пожарите все още бушуват под земите на града и според изследвания на учените ще продължат през следващите 250 години. Но не се заблуждавайте – въпреки че американското правителство анулира пощенския код на града и изравнява със земята почти всички сгради в него, все още има 7 жители, които категорично отказват да напуснат земите си. Правителството е принудено да се съгласи с условията им, като поема ангажимента след смъртта им, земите, които им принадлежат, да бъдат признати за забележителности.

Setenil de las Bodegas, Испания

Setenil de las Bodegas, Испания / Население: 3000 жители

Снимка: Getty Images

Град, изграден в скалите на планина. Намира се на северозапад от испанския град Ронда и е непоклатим като скала. Защото много от сградите на града са буквално построени в скалите на планината Кадиз. Тези бели къщи и кафенета са скрити под скали и вътрешни пещери, като голата скална повърхност образува задните им стени и тавани. Но не позволявайте на старомодния му вид да ви заблуждава, защото градът е популярен с качеството на месните си продукти, а барове и ресторантите не са за подценяване.

ФинДели Таун Буфорд, Уайоминг, САЩ

ФинДели Таун Буфорд, Уайоминг, САЩ / Население: 1 (словом: един) жител

Снимка: Getty Images

Американската мечта е жива, ако смятате за такава да си купите град и да го кръстите на марка виетнамско кафе. Назад във времето името на града било просто Буфорд, разполагал е с пет сгради и трима жители. Дон Самънс (притежател и кмет), жена му и сина му. След смъртта на жена му, синът му напуснал и Дон Самонс бил принуден да обяви търг за града, който виетнамска двойка купува за сумата от 900 хиляди долара и му дава името на марка виетнамско кафе, което започва да продава там.

The Federation of Damanhur, Италия

The Federation of Damanhur, Италия / Население: 600 жители

Снимка: Carlo Bevilacqua

Този град е "лаборатория за бъдещето на човешкия вид". По-скоро не представлява град сам по себе си, а общество от хора, основано от Оберто Айрауди и негови съмишленици през 1975 г. Оттогава населението нараства на 600 човека и освен, че строят "Храмове на човешкия вид", намиращи се на ХХ под земята, основателите на Даманхур са установили своя собствена конституция, която се базира на четири различни нива на участие в обществото им. Имат си дори собствена валута – Кредито. Звучи като компютърна игра.

The Miracle Village, Флорида, САЩ

The Miracle Village, Флорида, САЩ / Население: 120 жители

Снимка: Getty Images

Очевидно американците са рекордьори по брой странни слабо населени места от хора със специфични наклонности. Това не е точно град, по-скоро представлява село, разположено по средата на нищото. През 60-те години на 20. век мястото служи като казарма за служителите на Ямайка в САЩ, които поддържат хиляди декари захарна тръстика, която все още заобикаля мястото. Днес обаче това е дом за приблизително 120 регистрирани сексуални престъпници. Да, някъде във Флорида има земя със сексуални престъпници, заобиколена от захар. На някой от нашите читатели може да му прозвучи като чудно местенце.

Тъй като извършителите на сексуални престъпления не могат да живеят в близост до училища, паркове, автобусни спирки или други места, където има много деца, често срещат трудности при намирането на места за живеене. Пастор Дик Витероу и бившият треньор Пат Пауърс решават да създадат законен жилищен квартал за сексуални насилници. В града живее една жена. Една.

Колма, Сан Франциско, САЩ

Население: 1500 жители

През първите десетилетия на 20. век Сан Франциско страда от липса на места, отредени за гробища. Затова било предприето иновативно решение – всички починали били погребвани в град на 15 километра от Сан Франциско, град Колма. Към 2009 г. в града има около 1500 души население и около милион и половина гробове, което предизвикало нуждата от събаряне на голяма част от необитаемите сгради. 73 процента от територията на града представлява огромно гробище от край до край. А жителите на града очевидно разполагат с чувство за хумор. Най-популярната шега там е "Днес е прекрасен ден да си жив в Колма!". 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види