Морган Фрийман, тазгодишният водещ.

Снимка: Guliver/Getty Images

Раздадоха наградите Пробив - "Оскарите на науката"

Фондацията "Пробив" раздаде 22 милиона щатски долара с годишните си научни награди, като почете десетки физици, биолози и математици на церемония в Силициевата долина.

Сред победителите тази година са петима изследователи, които спечелиха по 3 милиона долара за трудовете си по клетъчна биология, наука за растенията и невродегенеративните болести, двама математици и екип от 27 физици, картографирали първичната светлина, затоплила Вселената моменти след Големия взрив преди 13,8 милиарда години.

Наградите "Пробив" се присъждат за шеста година с подкрепата на основателите Юри Милнър, Марк Зукърбърг, Сергей Брин, Ан Войчики от компанията за изследване на ДНК 23andMe. Те целят да придадат звезден блясък на учените и да популяризират работата им. 

Церемонията в центъра "Еймс" на НАСА предоставя рядка възможност на някои от водещите умове в света да се появят редом с холивудски знаменитости, като Морган Фрийман, който тази година беше водещ, или Мила Кунис и Мис САЩ Кара Маккълоу. 

Генетикът Ким Насмит от Оксфордския университет спечели една от наградите за работата си върху хромозомите. Той каза, че още не знае какво ще прави с паричната премия. Що се отнася до признанието за труда му, Насмит обясни, че се занимава с наука, защото иска да разбере нещо, а не за да получи признание. 

Ким Насмит

Снимка: Guliver/Getty Images

"Ако правиш каквото харесват другите, губиш моралния си компас", заяви Насмит. Той е печелил награди с високи премии и преди, и е давал част от сумата на манастира на биолога Грегор Мендел в Бърно.

Джоан Чори от института Солк в Сан Диего също получи награда за естествени науки - за изследването на генетичните програми, които се включват, когато растенията попадат в мрак. Нейната работа разкри, че растенията усещат близките съперници, които ще им отнемат светлината и в отговор започват да растат по-силно. На базата на този 30-годишен труд Чори иска да създаде растения, които могат да изсмукват големи количества въглероден двуокис от атмосферата и да помогнат в борбата с промените в климата.

Джоан Чори

Снимка: Guliver/Getty Images

Три други награди за естествени науки спечелиха Кадзутоши Mори от университета в Киото и Питър Уолтър за изследванията върху механизмите на "качествен контрол" в клетките, които ги поддържат здрави, както и Дон Кливланд от университета на Калифорния в Сан Диего за изследване на болест на моторните неврони.

Кадзутоши Mори и Питър Уолтър

Снимка: Guliver/Getty Images

Наградата за математика, също на стойност 3 милиона долара, си поделиха двама британци, работещи в САЩ - Кристофър Хейкън и Джеймс Маккърнан. Те имат голям принос към бирационалната алгебрична геометрия, която определя правилата за проектиране на абстрактни обекти с повече от 1000 измерения в повърхности с по-малко измерения. 
Наградата за физика спечели екип от 27 учени, ръководени от Чък Бенет, работили с микровълновата анизотропна сонда "Уилкинсън". Те картографираха слабото сияние от радиацията на Големия взрив, което сега е из цялата Вселена.

по БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види