Снимка: Michael Discenza

Умерената консумация на алкохол намалява риска от деменция

Проучване откри връзка между приема на алкохол и риска от деменция

Умереното пиене може да е свързано с ограничен риск от деменция за възрастните хора, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Авторите му все пак отбелязват, че изследването открива само връзка между употребата на известно количество алкохол и остротата на ума, но не и причинно-следствена връзка.

Проследено е здравословното състояние на над 1,300 възрастни в окръг Сан Диего, Калифорния, между 1984 г. и 2013 г. Когнитивните им способности са преценявани на всеки 4 години. Оказва се, че онези от мъжете и жените на 85 и повече години, които консумират умерени количества алкохол 5-7 дни седмично, са с 2 пъти по-малък риск от деменция в сравнение с въздържателите.

Умереното пиене се определя като консумация на едно питие дневно от възрастни жени и мъже на 65 и повече години, и на две питиета дневно от мъже под 65-годишна възраст. Максимумът се определя като консумация на до 3 питиета дневно от възрастни жени и мъже на 65 и повече години, или до 4 питиета дневно от мъже под 65-годишна възраст.

Предишни изследвания откриха връзка между умереното пиене и дълголетието.

"Настоящото изследване е уникално, защото преценихме когнитивните способности на мъже и жени в напреднала възраст и установихме, че употребата на алкохол е свързана не само с по-малък риск от смърт, но и със съхраняване на когнитивното здраве по-късно през живота" – заявява Линда Макивой от Медицинския институт към Калифорнийския университет в Сан Диего. "Трябва да се отбележи, че съвсем малко участници прекаляват с чашката, така че изследването не показва как пиенето може да повлияе върху дълголетието и когнитивното здраве в напреднала възраст."

"Изследването разкрива, че умереното пиене може да е част от здравословния начин на живот за поддържане на когнитивните способности с възрастта", допълни Ерин Ричард от екипа.

Важно е да се отбележи обаче, че учените не препоръчват консумацията на алкохол за избягване на риска от деменция. Те са констатирали, че приемът на алкохол, по-конкретно на вино, се асоциира с по-висок стандарт на живот, съответно – по-високо образование, които се обвързват с по-ниски нива на вероятността изследваният да е пушач или ментално болен, това са хора с по-добър достъп до здравно обслужване.

"В същото време ние не твърдим, че хората трябва да пият с цел да избегнат деменция, някои хора имат здравословни проблеми, които се влошават вследствие прием на алкохол, а други не могат да го лимитират до умерени количества, например питие на ден. За тези хора приемът на алкохол може да доведе до лоши последствия.", добавя Ерин Ричард.

Предишно проучване по въпроса установи, че системно превишаване на допустимите дневни дози алкохол за по-продължителен период от време може не само да не предотврати, а да предизвика т. нар. алкохолна деменция.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Alzheimer's Disease.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види