Снимка: Ferenc Horvath

Съвети за по-добра памет

От време на време всеки от нас има проблеми, припомняйки си безсмислен факт или име, или досадната песничка от онази реклама, но някои са толкова неорганизирани и толкова лесно забравят, че петта им понякога прилича повече на сито.

Желаете ли турбо-зареждане на паметта или поне двигателят ви да заработи гладко? Без паника. Ето и съвети от психолозите на Memory 101 (иновативна медицинска програма за паметта), Шерил Вайнщайн и Уинифред Сакс, както и от други програми:

Както твърди латинската поговорка - "който пише, два пъти чете". Направете си "дневник на паметта", който ще ви помогне да планирате всяка подробност от живота си. Не в телефона си, направете го с реален хартиен дневник. Попълнете го със списъци със задачи - за деня, за седмицата, за месеца. Вашият дневник може да се превърне в преносим "органайзер" с телефонни номера, адреси, рождени дни, медицинска информация, телефонни съобщения, вдъхновяващи мисли, стратегии за игра на Монополи – вие избирате с какво. Носете със себе си дневника или малък тефтер, в който да записвате информация, която после да прехвърляте в дневника. Действието, когато записвате нещо, го подсилва в паметта ви. И се уверете, че прочитате дневника няколко пъти на ден. 

Говорете на глас. Ако имате проблеми с това да си спомните дали приемате лекарството си всяка сутрин, просто кажете: "Току-що взех лекарството си!" веднага след като сте го взели, за да укрепите тази идея в съзнанието си. Изговарянето на това изречение на глас ще ви помогне да запомните, че наистина сте взели лекарството. Казвайте си: "Качвам се по стълбите, за да си взема очилата. Прибирам в джоба си билета за паркинга, за да мога да го валидирам. Отивам до магазина, за да купя мляко и яйца." Ако гениална идея ви дойде на ум, докато сте под душа, повторете я на глас, за да спомогнете процеса по запаметяване. Обмислете носенето на диктофон, за да си записвате неща, които трябва да запомните. Това работи и ако се срещате с нов човек и не искате да забравите името му. Повторете името естествено, след като го научите: "Здравей, Кристина, приятно ми е да се запознаем."

Поставяйте напомнящи бележки в къщата, в офиса, в колата: "Не забравяй за рождения ден довечера!", "Родителска среща в четвъртък!"

Започнете да имате навика да държите предмети там, където ще се нуждаете от тях: ключовете - до входната врата, палтото – на закачалката, очните капки - в чекмеджето на нощното шкафче или на огледалото в банята, и т.н. Запишете тези места в дневника.

Сведете до минимум разсейванията. Правете само по едно нещо наведнъж. Спрете телевизията или радиото, когато говорите с някого. В ресторант се старайте винаги да сядате с лице към стената, за да можете по-лесно да се съсредоточавате в разговора на масата.

Комбинирайте задачите от списъка. Групирайте нещата заедно, за да ги запомните по-лесно. Различни списъци с неща (напр. списък за пазаруване) могат да бъдат особено трудни за запомняне. За да бъде по-лесно, опитайте да категоризирате отделните неща от списъка. Например, групирайте всички плодове заедно, млечните продукти заедно, както и хлебните продукти заедно.

Използвайте мнемониката - акроними, асоциации, рими и т.н. Най-добрият начин да се запомни даден факт е като го асоциирате с друг, известен за вас, или като мислено си представите някакво изображение. Следващият път, когато изображението ви изникне, лесно може да идентифицирате информацията, която сте свързали с него. Например, докато поставяте ключовете на колата в чантата си, представете си, че на чантата ви внезапно порастват колела и тя се отдалечава скоростно. Тъй като изображението е толкова странно, по-вероятно е да си го припомните по-късно, което също ще ви помогне да запомните, че ключовете на колата ви са в него. Колкото по-уникално или необичайно е изображението, толкова по-лесно мозъкът ви ще го запомни. Акронимите са друго прекрасно средство за запомняне на различни неща. Може да използвате популярен акроним или да си създадете такъв за себе си. Например, ако трябва да пазарувате и са ви нужни банани, авокадо, мляко и ягоди – тогава просто създайте дума от тях – БАМЯ.

Забавете малко темпото. Способността ни да запаметяваме и да си припомняме постепенно отслабва с възрастта. Помолете приятелите, роднините и другите от обкръжението ви да говорят по-бавно.

Грижете се за тялото си, за да се грижите и за ума си. Някои лекарства, лошото хранене и дори малко недостиг на сън могат да повлияят на паметта. Пазете се от стреса. За да избегнете последствията от него, правете физически упражнения.

Упражнявайте ума си. Редовното "упражняване" на мозъка стимулира развитието на нови нервни връзки, които могат да спомогнат за подобряване на паметта. Четете, свирете на пиано, гледайте предавания като "Стани Богат", играйте на карти или шах – всички тези активности помагат да изострите ума си.

Опитайте се да предоставяте информация на мозъка си по начина, по който той я усвоява най-лесно. Повечето хора запаметяват най-добре чрез зрителни образи. Научават най-много от дневници на паметта и знаци. Други - като запомнят това, което чуват. Запомнят най-много, когато говорят по-силно или когато използват рекордер. Малко хора, от друга страна, са с кинестетичен тип на учене, запомняйки най-добре това, което преживяват. Те научават най-много като записват нещата или като ги правят. Колкото по-ярко и емоционално успеете да направите едно изживяване, толкова по-добре ще успеете да го запомните. Да познавате силата си ще помогне на паметта ви да се ускори максимално. За да я подобрите, опитайте да използвате всички начини на научаване.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види