Снимка: Sya Groosman

Коса с цвят на настроение

Боята променя цвета на косата според температурата и настроението

Науката прави възможна още една тийнейджърска мечта: Коса, която променя цвета си.

Универсално правило е, че в офиса винаги е изключително горещо или пък много студено, и че винаги има един човек от отдел Финанси, който обявява, че температурата е "добре". Ето един непрактичен (но окончателен) начин за прекратяване на вечния дебат: боята на The Unseen (модна компания в Лондон), която променя цвета на косата, реагирайки на температурата на въздуха и на тялото. Една боя може да изсветлява косата от черна до червена при покачване на температурата, например, докато друга я трансформира от платинено руса до синя, когато температурата падне.

Само с един полъх косата може да смени цвета си от алено червен през пастелно рус до гарваново черен и обратно. За феновете на Хари Потър, това е сякаш Нимфадора Тонкс оживява. Звучи подходящо за компания, която заявява на своя сайт: "Ние вярваме, че технологията е Магия". Колекцията се нарича "FIRE" и предизвиква усещането за истинска магия. Въпреки че може да изглежда като такава, това е просто елементарна наука. При малко изменение на температурата (не е ясно колко голяма или малка трябва да бъде температурната промяна), въглеродните молекули могат да доведат до различно поглъщане на светлина, което предизвиква промяна в цвета.

Иновацията е вдъхновена от трансформациите в косите на вещиците от филма "Вещи в занаята" (с оригинално заглавие "The Craft“), написа Лорън Боукър, основателката на The Unseen, в пост в Instagram. Освен че е истинска вещица в живота, тя също е изключително изобретателен учен, който използва модата - нещо, за което вярва, че диктува тенденциите в науката - за да предаде идеите си. The Unseen има за цел да върне към живота скритите светове около нас. Боукърима склонността да включва визуални трансформации в работата си - в миналото тя е изобретила яке, което променя цвета си в отговор на нивата на замърсяване на въздуха, и бижу Swarovski, което променя цвета си спрямо мозъчната активност.

"Една идея си остава просто идея, докато някой не я превърне в реалност! Преди 6 месеца аз и @ilikegrey гледахме филма "The Craft" и ми хрумна, че времето на вещиците е сега! Ако можете да го повярвате, ще видите, че е така! А и защо не?"

Компанията предлага на клиентите си възможността да избират между цветове, които им подхождат. А ако се чудите дали ще харесате ефекта, не се притеснявайте - действието на боята не трае вечно. След няколко измивания на косата, тя възвръща истинския си цвят.

Но най-накрая, с една предизвикателна прическа, ще можете да заявите изкусно: "Хей, замръзваме в този офис!". 

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види