Снимка: Pixabay

Съществува ли наистина бирата с хелий?

В социалните мрежи все още се коментира най-големия хит сред пиволюбителите, а именно – бирата с хелий. Видеа в YouTube показват хора, които отпиват от чаша с течност, която наподобява обиновена бира, след което започват да говорят с тънък променен глас.

 "Откъде мога да си купя тази бира?“; "Правят ли доставки?“; "Къде има от бирата с хелий и каква е цената?“ - коментари като тези заливат социалните мрежи от 2014 година насам.

"#HeliumBeer О, Боже мой, има ли бар в Ню Йорк, който сервира това? Ако има, трябва да го посетя!"

Описанието на видеото в YouTube, публикувано от американците от Samuel Adams,гласи, че докато са посвещавали времето си на постигането на перфектния вкус на хмел, те са изследвали също и въздействието на някои благородни газове, измежду които хелий, който се оказва изключително подходяща съставка, придаваща мек вкус и брилянтна прозрачност на бирата. В описанието се допълва, че след като хелият е газ, който няма мирис, то той не повлиява върху останалите ароматни съставки на бирата и дори удължава нейния срок на годност, тъй като не може да се окислява.

И все пак на аудиторията убягва една важна подробност и тя е датата на публикуване на видеото.

Точно така, хората все още се връзват на първоаприлската шега, създадена преди години. За съжаление е практически невъзможно да се произведе бира с хелий, тъй като той не не е разтворим във вода. Освен това хелият не може и да се газира за разлика от въглеродния диоксид и азота. Добавянето на течен хелий към бира би довело до образуването на цветен леден блок, тъй като хелият преминава от течно в газообразно състояние на -140° C.

Бирата с хелий всъщност се оказва "въздух под налягане“, утопия, от която хората не искат да се откажат и до днес.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види