Снимки: Официален сайт

Исе Жингу – преходността на материалното

Исе Жингу е най-важният религиозен комплекс в Япония, който се състои от 125 светилища на обща площ колкото Париж. На година в Исе се извършат около 1500 шинтоистки ритуала, с които монасите омилостивяват божествените сили за просперитет на императора, мир по света и богата реколта.

Историята на мястото е забулена в мъглите на времето, защото най-старото светилище Котажингу-Найку е построено преди 2000 години. То е създадено като храм на богинята Аматерасу-Омиками, която дарява плодородие, но има ролята и на пазител на японските императори и тяхната страна. С времето около Найку изникват други религиозни сгради, като днес те са 91. Молещите се изкачват по редица железни стъпала, докато стигнат главния храм, но трябва да се движат по краищата на стълбището, защото средата е за богинята Аматерасу. Същинското светилище е скрито за голяма дървена ограда, а вярващите могат да кажат молитвата си пред портите. Снимките в свещeното място са забранени, а местността е строго охранявана от полицията. Свещеното огледало на богинята Аматерасу, което, според легендата, е дадено на императорите от боговете, също е там, скрито в главния храм.

Влиянието, което придобива Исе сред народа, привлича вниманието на японските императори и техните семейства постепенно започват да играят роля в живота на светилищата. В периода между 7-14. в. върховни жрици на храмовете са били само жени от имперското семейство, по-късно самите императори са станали жреци, а от Втората световна война насам единствено техни роднини са високопоставени свещеници.

Значението на региона нараства и постепенно там започват да се строят светилища на Тойоуке-Омиками - друга богиня, която също е свръзана с плодородие и добра реколта. Главният й храм се казва Геку и е строен преди 1500 години, а около него днес има още 32 светилища.

Храмът Геку

 

В Исе хората не отиват единствено да се молят. Фестивалите са нещо често срещано и там в продължение на хиляди години са се провеждат различни мероприятия. В Найку и те започват да се случват от 7. век, а по-късно започват да се провеждат и в Геку. В съвременния календар първата най-важна церемония е фестивалът Киненсал, който е за богата реколта. Според традицията имперският ескорт е отнасял до Исе даровете на владетеля за боговете. Този фестивал се провежда и в наши дни, както и такива събития, посветени на Нова година, основаването на Япония или рождения ден на императора. Отделно от това в светите места всеки ден се носят дарове от храна за боговете.

Няколко събития се провеждат по повод една много чудата традиция в Исе. Фестивалът Окихики се провежда в две поредни години през пролетта и винаги през 20 г. Това е наложено от характерните за местните шинтоисти разбирания за вселената и мястото на човека в нея...

Фестивалът Окихики

Една от най-интересните церемонии в света е наречена Шикинен Сенгу. Според тази традиция от 7. век главните светилища биват разрушени и после построени отново, което е отражение на японското религиозно разбиране за съзиданието и разрушението, които съответстват на живота и смъртта. Дори нещо повече – Сенгу е един вид нагледен урок за поколенията за преходността на материалното. Освен това традицията е добър начин за предаване на древните строителни техники на по-младите.

Когато някоя от сградите бъде разрушена, жителите на Исе и околните селища носят камъни от реката. Те оставят товара си на мястото, където светилището ще бъде издигнато наново. Градежът продължава в следващите 20 години, като строителите всеки път проявяват еднакво търпение и майсторство. Тъй като светилищата се строят от японско кипарисово дърво, от 1926 г. държавата поддържа насажденията от такива гори в близост и поддържа естествената среда в района.

Като цяло е страхотно, че толкова древни традиции са запазени и до днес. Още по-добре е, че, ако бъдете в Япония през 2033 г., ще можете да видите следващата Сенгу церемония с очите си.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види