Снимка: Alaa al-Marjani

Муктада Садр - променлив, но винаги решаващ фактор в Ирак

Али Шукейр от Франс прес

Дали става дума за избори, за съставяне на правителство или за демонстрации против правителството - при всеки обрат в политическия живот на Ирак един човек редовно наклонява везните: непокорният и винаги твърде изменчив Муктада Садр.

Бившият командир на милиция, носещ черния тюрбан на потомците на пророка Мохамед, обаче се представя като човек на реформите и ревностен критик на продажните политици в една от най-корумпираните страни в света.

Избягващ медиите и слаб оратор, въпреки това той е способен с един туит да накара цялата политическа класа да реагира и да предизвика масова протестна мобилизация в цялата страна, в която младежите са мнозинство (макар че последните му послания, подкрепящи току-що назначения премиер Мохамед Алауи може да са отблъснали част от най-младите му привърженици).

През последните дни той непрекъснато засилваше усещането за хаос в страната след месеците на антиправителствени демонстрации с поредица от противоречащи си туитове. Отначало през октомври едно от посланията му изкара хиляди садристи на улицата, за да подкрепят демонстрантите, настояващи за пълно обновяване на политическата класа, която според тях е неспособна и корумпирана. В края на януари обаче Муктада Садр внезапно призова своите симпатизанти да свият палатките, а после отново промени мнението си и миналата седмица ги насърчи "да подновят мирната реформаторска революция".

Както обаче посочва Фанар Хадад, експерт по Ирак от Сингапурския университет, "садристите са неотделима част от политическата класа и, сред тях винаги е имало министри и висши държавни служители".

"Той е политик, който, меко казано, криволичи в убежденията си", резюмира Карим Битар, директор на изследванията в Института за международни и стратегически отношения (IRIS). "Националистически и антиамерикански трибун по време на войната в Ирак, после той се съюзява със Саудитска Арабия, а сега изведнъж прави радикален завой и отново се сближава с иранците", враговете на Рияд, припомня експертът криволичещия път на Садр.

Роден преди 46 години в Куфа, близо до свещения шиитски град Наджаф, този импозантен мъж с посивяла брада, е описван от близките си като лесно избухващ холерик.

"Съпротива"

Когато Муктада Садр е на седем години, Саддам Хюсеин заповядва да бъде ликвидиран братовчедът на баща му, великият шиитски мислител Мохамад Бакер, а през 1999 г. диктаторът нарежда да бъде убит и неговият баща Мохамед Садек Садр, проповедник на радикалния шиизъм. Благодарение на това престижно родословие Муктада Садр е издигнат от 2003 г. начело на "съпротивата" на шиитите (които са мнозинство в Ирак) срещу американската окупация. Година по-късно този човек (един от малцината сегашни политици, които са живели в Ирак по времето на Саддам Хюсеин, докато другите са били в изгнание) основава Армията на Мехди. После пък разпуска тази най-могъща от иракските милиции, наброяваща 60 000 бойци, след края на конфликт със силите на премиера Нури ал Малики, а впоследствие я реактивира след убийството от САЩ в началото на януари на иранския генерал Касем Солеймани в Багдад, като отново втвърдява своята антиамериканска риторика.

С идването на власт на Малики през 2006 г. Муктада Садр изчезва от сцената и се появява отново едва през 2011 г. в квартала на Наджаф Ал Хананна, където живее оттогава. Междувременно прекарва четири години в религиозно училище в Ком в Иран..

Човекът, чиито симпатизанти редовно скандират по време на своите демонстрации против корупцията "Вън Иран, Свободен Багдад!", през септември се появи в могъщата съседна страна редом до върховния лидер Али Хаменей. И макар тази визита да изненада иракската улица, според един един тънък познавач на иранско-иракските проблеми Муктада Садр е прекосил границата, "за да поиска протекция, защото се е страхувал от покушение". Доказателство за това според експерти е опожаряването на щаба на силите Хашд ал Шааби, доминирани от проирански групи, в разгара на хаоса на антиправителствените демонстрации. Според експертите става дума за "разчистване на сметките" от страна на Муктада Садр.

"Незаобиколим"

Той е добър познавач на поведението на улицата, но тъкмо понеже е принуден да следва нейните настроения, се налага да сменя курса всяка година, обяснява Ренад Мансур, изследовател от мозъчния тръст Чатъм хаус.

Затова, въпреки че в края на 2018 г. позвали да бъде съставено правителство начело с Адел Абдел Махди, той се присъедини към демонстрантите, които искаха свалянето му, а днес подкрепя Алауи и в същото време призовава подръжниците си да останат на улицата. Той подкрепя политиката на проиранската Хашд, но продължава да следва независима иракска линия, която все пак оставя известно пространство за влиянието на големия съсед. Това е така, защото, както обяснява Хаддад, "има истинско разцепление сред шиитските лидери - Муктада Садр и някои други се тревожат от нарастващата сила на проиранските фракции".

Въпреки всичките му завои обаче, както признават дори политическите му опоненти, той запазва най-широката база от поддръжници в страната, готови почти сляпо да му се подчиняват, особено тези от Садр сити - неговия бастион в Багдад. Именно те парализираха страната през 2016 г., като превзеха Зелената зона, където са разположени висшите институции на Ирак. Със сегашните протести той доказа за пореден път, че "е разединяваща личност, но незаобиколим фактор в Ирак", твърди Битар. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види