Снимка: Elijah O' Donnell

Почти всички масови стрелци от 1966 г. насам имат общо 4 неща

Най-голямото проучване на масовите убийства, финансирано някога от правителството на САЩ, разкрива общи характеристики между абсолютно всички извършители от 1966 г. насам. Профилът на масовия стрелец е бял мъж с история на психично заболяване или домашно насилие. Почти всички масови стрелци имат общо четири конкретни неща помежду си.

Проучването е финансирано от Министерството на правосъдието. Обхваща всички масови престрелки - убийства на четирима или повече души на обществено място. Информацията, която имаме за масовите стрелци, показва, че те обикновено страдат от тежка травма в детството, преживели са лична криза и имат "сценарий“ или примери, които мотивират техните чувства или оправдават действията им. И тук идва четвъртият общ белег: достъпът до огнестрелно оръжие.

Омраза във възход

Проучването показва, че броят на стрелците, мотивирани от расизъм или религиозна омраза, се е увеличил от 60-те години на миналия век - най-драматично през последните пет години. От 2015 г. насам престрелки от омраза, насочени към черни религиозни хора в Чарлстън, евреи в синагоги в Питсбърг и Поуей, жени в йога студиа от Талахаси и латиноамериканци от Ел Пасо, преобладават в медийните заглавия и добавят още един сложен за разрешаване проблем за насилието в САЩ. Между 1966 и 2000 г. е имало 75 масови разстрела. От тях 9% са мотивирани от расизъм, 1% от религиозна омраза и 7% от женомразство. От 32-та масови разстрела, които са се случили в САЩ само от 2015 г., 18% са били мотивирани от расизъм, 15% от религиозна омраза и 21% от женомразство.

Психичното здраве е фактор - но рядко причина

Две трети от масовите стрелци в базата данни имат документирана история на психичен проблем. Въпреки че това изглежда сериозно количество, изследователите изтъкват, че приблизително 50% от американците са изпитали някакъв проблем с психичното здраве в даден момент от живота си. Освен това процентът на стрелците, чиито престъпления са били пряко мотивирани от симптомите на психично разстройство (като заблуди или халюцинации, причинени от психоза), е много по-малък: приблизително 16%. Това е значително по-нисък брой от този на стрелците, мотивирани от омраза, проблеми на работното място или разстройство на отношенията.

"Ако някой има "история на психичното здраве“, мисля, че бързаме да обвиняваме това състояние за действията му,“, казва Питърсън, експерт от проучването. "Но тези заболявания не определят всяко наше действие, нещо повече – със сигурност не са основа на агресия."

В търсене на слава

Процентът на стрелците, водени от желанието за слава, е нараснал значително през последните пет години. През първите 15 години на 21 век около 3% от извършителите са мотивирани от желанието да влязат в историята като масови стрелци. Между 2015 и 2019 г. този брой е скочил с 12%.

В специфичен и мощен мотиватор за търсещите слава днес, остава клането в гимназията "Колумбин“. И преди е имало много масови стрелби и дори училищни престрелки, но онова, което се случва в Колумбин през 1999 г. - в публична гимназия в Литълтън, Колорадо, превръща трагедията в медиен спектакъл. Хаотичната сцена извън училището беше излъчвана на живо в продължение на няколко часа, преди да се установи, че извършителите са се самоубили. Стрелците оставиха подробен запис на своите планове и мотиви.

Как са получили оръжията си

Близо половината масови стрелци са закупили пистолета си законно. 13% са получили пистолета си чрез "кражба“ - от приятели или членове на семейството. Експертите акцентират, че тази конкретна точка от проучването може да повлияе на дебатите за законодателство, изискващо безопасно издаване и съхраняване на огнестрелно оръжие. Пистолетите са били най-често срещаното огнестрелно оръжие, използвано при масови стрелби - три пъти по-често от пушки или щурмови оръжия.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види