Снимка: Louis Hansel

Трева, кокаин и бъдеще

Добре известен факт е, че марихуаната е свързана с промени в паметта – колкото повече използвате, толкова повече се ограничава способността ви да запаметявате. Но "паметта" не се ограничава само до процеса на запомняне. Повечето проучвания разглеждат как марихуаната влияе върху възможността за запомняне на думи или информация. Новите изследвания обаче са насочени към т.нар. "бъдеща памет", наречена още "епизодична прогноза". Това е способността на психиката да пътува във времето – до бъдещето, и да преживее отново предстоящо събитие, което ще ни се случи. Твърдението е на Ким Меркури – клиничен психолог от Австралийския католически университет.

Може да ви изглежда странно да използвате думата "памет", за да опишете мислите за бъдещето, но изследователите, които изучават паметта, правят това поради теорията, че ролята на паметта не е да запомня носталгично важните отминали моменти. Ние създаваме база данни от преживявания, за да можем да се подготвим за бъдещи събития. Моше Бар, професор по когнитивна невронаука и директор на  Мултидисциплинарния мозъчен изследователски център, не е свързан с проучванията, но твърди, че мозъкът е много предсказуем орган – използва миналото ви, за да предвиди бъдещето. За да преживеете епизодична прозорливост или "пътуване във времето" първо трябва да имате добра памет, защото това има връзка с помненето на случки, на опит. Бар посочва, че съществуват случаи, в които има нарушения само в едната памет – семантична или епизодична, докато другата остава непокътната. Това означава, че колкото и да се припокриват, те са поне частично разграничени една от друга.

Новото проучване е направено сред 57 потребители на канабис, 23 от които казват, че пушат за развлечение, а 34 са редовни потребители. Първата група употребява марихуана веднъж в седмицата или по-малко, а втората – поне три пъти седмично. Всички участници са помолени да опишат минали и потенциални бъдещи събития в отговор на думи като: ваканция, кошмар, пейка. По-късно отговорите се анализират на база лични данни, генерирани от всеки човек. Така учените установяват, че редовните потребители на канабис не са били толкова способни да посочат подробности за себе си, колкото останалите. Именно това кара изследователите да направят заключението, че по-голямото използване на марихуана води до влошаване на епизодичната памет, а оттам и на прогнозните способности.

Но тогава – ако има наркотик, който може да намали способността ни да гледаме в бъдещето, възможно ли е да има такъв, който може да я подобри? Друго проучване задава идентични въпроси, но този път, свързани с кокаина. Надя Хутен, първият автор и невропсихолог от Маастрихтския университет казва, че една от причините да изследват тази зависимост е, че стимулантите често са сред "помощниците" на колежаните преди изпит. Подобрява ли кокаинът паметта ни? Оказва се, че една доза може да подобри нещо, наречено перспективна памет - друг вид поглед към бъдещето.

В изследване различните участници взимат плацебо, марихуана или кокаин. Получавали са две задачи – една, която трябва да изпълнят на момента, и друга, която пазят в съзнанието си, докато не бъдат помолени да преминат и към нея. Резултатите показват, че употребилите кокаин, са по-добри в комбинативността и изпълнението от другите две групи.

Изследователите се опитват да разберат по какви причини единична доза кокаин подобрява паметта. И защо честата му употреба върши точно обратното. Отговорът може да помогне за разкриване на взаимодйствието между други наркотици, лекарства и различните видове памет.

Много хора не мислят за дългосрочното бъдеще. Но е доказано, че ако мотивирате някой да си представи какво би било далечното му бъдеще, той става по-добре и отговорно ориентиран. Това ни връща отново към проучването на канабиса. Защото, ако има определени субстанции, които нарушават способността ни да предвиждаме бъдещето, това може да навреди на обществото в дългосрочен план.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види