Cooper's Hill Cheese Rolling Champ

Някои от най-откачените състезания с храна

Със сигурност на всички в детството е било казано, че да се играе с храна не е позволено. Въпреки това днес ние познаваме конкурси, които поставят под въпрос това за какво точно може да се използват продуктите, които ни изхранват. Организаторите на подобни събития успяват да докажат, че да се забавляваме и да играем с храната не са две различни неща.

Един подобен фестивал е този на овесената каша и всички зърнени храни, който се провежда в САЩ. Най-зрелищното събитие е напълването на огромен басейн с овесена каша, в който участниците следва да се гмурнат за 10 секунди. Този, който успее да изплува с най-много овесена каша по себе си, печели конкурса. Звучи безумно, но това е едно от най-известните събития на града Сейнт Джордж.

Участниците се претеглят преди и след "плуването", а състезателите старателно си измислят подходящи дрехи, които да им позволят да задържат колкото се може повече от сместа - някои дори разкрояват маншетите на ръкавите и долната част на панталоните, така че при "гмуркането" ценните грамове овесена каша да не изпаднат. Рекордът е поставен през 2015 г., когато един от участниците успява да задържи върху себе си 29,94 килограма овесена каша.

 

Шампионатът по стрелба с череши се провежда през юли в Плодовата ферма Tree-Mendus в Eau Claire, Мичиган от 1974 г. Победителят получава титлата шампион по плюене. Това състезание организаторите смятат за международно, тъй като не само американски граждани имат право да участват. Участниците се разделят по възраст и по пол и са създадени специални правила за провеждане на надпреварата.

Националното състезание по хвърляне на дроб сърма (в нейния шотландски вариант) се провежда в Шотландия от 1977 г. То винаги се организира около датата 25 януари, когато е рожденият ден на Робърт Бърнс, който бил голям любител на това национално ястие. Участниците трябва не само да хвърлят храната на дълго разстояние, но и да се погрижат ястието да не се разпръсква по земята. Световният рекорд в това състезание е поставен през 2011 г. от Лорн Колтарт, който успява да хвърли ястието на разстояние от 66,14 метра.

 

Marathon du Medoc е невероятен маратон, който се провежда ежегодно през септември във Франция между замъците на Медок, включва не само състезание на 26 мили, но и спирки за дегустация на вино, сирене и стриди почти на всяка миля. Освен това за всяко състезание се избира отделна тема и участниците тичат в истински карнавални костюми.

Например през 2019 г. организаторите решават, че само супергерои трябва да участват в маратона и съответно състезателите приличат на анимационни герои от различни филми и комикси. Маратонът включва 23 спирки, на всяка от които се предлага вода, но по традиция и вино. Маратонът е толкова популярен, че записванията за него се случват месеци предварително.

Състезанието Cooper's Hill Cheesecake в Глостършир всъщност е посветено на сиренето и се провежда всяка пролет. Правилата са следните – 9 килограмова пита сирене се пуска по наклона на един от хълмовете около града и състезателите бягат след нея и следва да я настигнат. Това всъщност се оказва много сложна задача, защото сиренето Глостър успява да развие скорост до 70 мили в час.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види