Снимка: Piron Guillaume

За пръв път беше извършена трансплантация на бъбрек от ХИВ позитивен донор

Бъбрекът на 35-годишна жена, носителка на вируса на СПИН, беше присаден на друга серопозитивна пациентка, съобщиха от американската болница "Джонс Хопкинс" в град Балтимор.

Това се случва за пръв път в САЩ. Операцията е била извършена в понеделник и донорката, 35-годишната Нина Мартинес, ще участва днес в пресконференция по този повод.

Първоначално г-жа Мартинес възнамерявала да дари бъбрека си на свой приятел, но след като той се споминал, тя решила с нейния орган да се сдобие анонимен реципиент. Преди се считаше, че е прекалено опасно да се остави човек, заразен с ХИВ вируса, да остане само с един бъбрек. Решението на лекарите да извършат операцията говори за доверието, което те имат, в съвременните антиретровирусни лекарства, които позволяват на болните да живеят нормален или почти нормален живот.

По думите на лекарката Дори Сегев от болницата "Джонс Хопкинс" от 500 до 600 серопозитивни хора могат да даряват органи всяка година в САЩ. В същото време хиляди серопозитивни умират, в очакване да получат трансплантация. Досега само органи, взети от починали серопозитивни, можеше да подлежат на присаждане.

Реципиентката на бъбрека ще трябва да взима антиретровирусни лекарства, досущ като донорката Нина Мартинес.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види