Как една целувка в Америка може да те вкара в турски сериал

Кубрат Пулев е напът да усети на свой гръб острия край на движението Me too и да се превърне в българския Харви Уайнстийн. Глобалният размах на станалите жертви на сексуален тормоз и сексизъм започна още през 2017 година, но изглежда, че родната гордост на боксовия ринг го е пропуснал, не се сдържа и сега лицензът му за състезания в САЩ е поставен под въпрос. От лагера на Пулев се съмняват, че това ще се случи, но постъпката сериозно разклати реномето му на Запад.

От друга страна, показа колко добре си взаимодействат своеволието на тестостерона с желанието за 15 минути слава. Дженифър Равало, по-известна като Джени Суши или Кралицата на голото суши, не е типичният сериозен и улегнал репортер. За нея журналистиката е по-скоро хоби, част от видеата за последователите ѝ в Инстаграм, където публикува предимно снимки на голото си тяло, покрито със суши. И това явно обърква не само мъжете, а и голяма част от популацията на Балканите. Тук трудно разбираме, че когато жена показва тялото си, това означава, че харесва външния си вид, а не, че си мечтае да прави секс с всички мъже на планетата.

Гледайки случката от вкъщи, не е лесно да бъдем критични като колегите в Америка, понеже живеем в държава, в която се счита за нормално да те опипат в автобуса, да те сграбчат в дискотеката, а извинение последва само ако приятелят на момичето е бил някъде наблизо. При това положение повече ни се отдава да си кажем какво толкова, че един алфа мъжкар е откликнал на предизвикателството срещу него. Друг е въпросът дали наистина е имало предизвикателство, защото от видеото се виждат съвсем редовни въпроси около мача, но преди два дни Джени е публикувала неприлична снимка с родния боксьор, която впоследствие изтри.

Какво е било естеството на отношенията им засяга единствено тях, а имало ли е насилие от страна на Кобрата тепърва ще се решава. Това, с което той наистина се злепостави, е, че първо, смеси приятелските отношения с професионалните и второ, забрави, че не се намира в България. Редица дипломати, депутати и посланици трябва да се учат на обноски и поведение при посещение в чужбина. Когато пътуват, е хубаво да прочетат малко за съответната страна – културата, политическите течения в момента, маниерите на местните.

Ако Кубрат знаеше, че в САЩ всеки може да осъди всекиго и за най-дребното провинение, ако знаеше, че сега цяла Северна Америка се тресе от секс скандали, покрай които изгоряха имена като Уди Алън и Кевин Спейси, може би щеше да е по-дискретен с разголената репортерка. Но балканските навици не умират с няколкочасов полет от София до Лос Анджелис.

Втората му стъпка накриво е, че не разграничи забавленията и работата. Даже да са пили заедно цяла вечер и да са танцували страстно на еротични парчета, пред камера той е боксьор, а тя интервюиращ. Това се нарича професионално поведение – превъзмогване на личните симпатии, личните истории и обсъждане на работата. Пулев трябваше да гледа на Джени като на всеки друг журналист, който му е задавал въпроси след мача, независимо че по негови думи двамата са купонясвали и са имали близки срещи преди въпросното интервю. Независимо че поведението ѝ е по-разкрепостено и е известна с всичко друго, но не и журналистика.

Но макар и да не е професионален репортер, Джени Суши се възползва максимално от куците ходове на Кубрат, както би направила всяка друга американка на нейно място. Няма как да се пренебрегне прозрачното ѝ желание да бъде звезда, но в конкретната ситуация – на жена, целуната, докато взима интервю, силните карти са в нейните ръце. Може и прекалено да драматизира станалото, но е наясно, че се намира в Калифорния, в държава, която е много чувствителна към сексуалното насилие и подобна постъпка вероятно ще ѝ напълни банковата сметка.

"Имаме много строги закони срещу сексуалния тормоз в Калифорния. Те са едни от най-строгите закони в страната. Искаме те да бъдат приложени в полза на онези, за които са създадени”, каза адвокатката на Джени - Глория Олред, известна в САЩ като ревностен феминист и защитник на правата на жените.

Цялата история ми напомни за известната снимка на войник и медицинска сестра пред Таймс Скуеър след победата на Съюзниците през Втората световна война. Като че ли не са се замисляли колко е недопустимо да се целуват случайни хора против волята им. Но в съвременния контекст за правата на жените и насилието на мъжете, дори за инцидент със спорни обстоятелства, ще се вдигне врява, ще закипят емоции, ще се задават въпроси. Всичко това само за една целувка.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види