2pac

Редица популярни личности са предсказали собствената си кончина с учудваща точност

Идеята да предскажеш смъртта си едва ли е нещо, което повечето хора биха направили, дори да могат. Въпреки това, понякога хората знаят неща, които няма как да знаят, просто ги почувстват.

Интересното по въпроса е, че повечето хора, които са предсказвали смъртта си, принадлежат към сферата на изкуството. Вероятно това се дължи на артистичната интуиция, която е важна за създаването на изкуство, а може би е нещо друго, за което никога няма да разберем.

Вижте някои интересни случаи, в които популярни хора са предсказвали собствената си смърт.  

Джим Морисън

Джим Морисън

Вокалистът на рок групата The Doors има имидж на човек, който не пази особено физическата и психическата си цялост. Години наред той е свързан с екстремно поведение на сцената, както и с тежки злоупотреби, най-вече с алкохол. Животът на рок звезда с времето става тесен на Морисън, но зависимостите остават. И това не е само при него.

Певицата Джанис Джоплин умира от свръхдоза в хотелската си стая в Лос Анджелис през 1970 г. Около месец по-рано е починал Джими Хендрикс, като официалната причина за смъртта му е предозиране с успокоителни. Двамата са сред най-известните изпълнители на контракултурата през 60-те години и влиянието им е толкова голямо, че някои от феновете им до ден-днешен мислят, че ЦРУ има пръст в смъртта на двамата музиканти.

Подобен на тях образ от рок сцената е Джим Морисън, а той е достатъчно интуитивен, за да усети тягостната атмосфера. Всъщност, певецът отива по-далеч.

Когато Морисън разбира за смъртта на Джоплин през 1970 г., той пие с приятели в един бар. Тогава вокалистът пророкува следното: "Момчета, вие пиете с номер три". С това Краля-гущер има предвид, че след Хендрикс и Джоплин, той ще е следващата мъртва рок звезда.

Джим Морисън умира в Париж на следващата година, като обстоятелствата около смъртта му остават неясни, а официалната версия е сърдечен удар.

2pac

Американският рапър Тупак Шакур е застрелян на улицата, докато возилото е спряло на светофара на едно кръстовище в Лас Вегас. Трагичният инцидент се случва през 1996 г., а причините и поръчителите на покушението никога не са разкрити.

Смъртта на един от най-известните рап изпълнители е истински шок за феновете му и е пиков момент в ескалацията между т.нар. война между хип-хопа от двете крайбрежия на САЩ. 2pac очевидно разбира, че опасността за живота му е реална, защото предсказва смъртоносните изстрели няколко месеца преди те да проехтят.

Рапърът участва като гост-изпълнител в парчето на Ричи Рич "'N*ggas Done Changed", в което 2pac с изненадваща прецизност разказва за това как е застрелян на улицата.

 

Lynyrd Skynyrd

Lynyrd Skynyrd

Никой от членовете на американската рок банда не предполага, че албумът "Street Survivors" ще е последен за няколко от тях. Въпреки това, материалът е пропит с препратки към смъртта и не пести от черните краски.

Не се знае на какво мирише в студиото на Lynyrd Skynyrd, но в песента "That Smell" става въпрос за обгръщащата миризма на смърт. В случая песента описва жертвите на рокенрол начина на живот, но музикантите не подозират, че текстът е пророчески и се отнася за тях самите.

През същата 1977 г. групата тръгва на турне за промотиране на албума. Три дни след излизането на материала трима от членовете на Lynyrd Skynyrd загиват в самолетна катастрофа, а останалите са тежко ранени, но оживяват.

Кърт Кобейн

Кърт Кобейн

Истината е, че смъртта на вокалиста на Nirvana е шок основно за феновете му. Неговите колеги и близки знаят за тежките проблеми на музиканта с депресията и наркотиците, а в творчеството му могат да се намерят многобройни референции за смърт. Всъщност една от мантрите на Кобейн е "Мразя се и искам да умра" и това не е тайна за близкото му обкръжение.

По-любопитното е, че тази саморазрушителна тенденция в Кобейн не произтича от славата или наркотиците. Когато е само на 14, Кобейн споделя със свой съученик, че някой ден ще стане много известен музикант и че ще се самоубие, за да остане бесмъртен в сърцата на хората. Само 13 години по-късно всичко това наистина се случва.

Текстът на последната записана песен на Nirvana - "You Know You’re Right" пък е двусмислен, както всички лирики на Кърт Кобейн, но в него мракът и депресията звучат още по-зловещо, откогато и да било. "You Know You’re Right" е прощалната песен на певеца и тя сама по себе си крещи за душевното му състояние малко преди края.

 

Марк Твен

Марк Твен

Сякаш е било писано Марк Твен да стане известния писател, когото познаваме днес. Самюъл Клемънс е роден на 30 ноември 1835 г. и в тази година Халеевата комета преминава в близост до Земята. Това събитие в небето е специално, защото Халеевата комета преминава в близост само веднъж на всеки 76 години и тогава е видима само през няколко месеца от годината.

През 1909 г. Марк Твен изненадващо заявява, че в деня, в който Халеевата комета отново  премине близо до Земята отново, той ще умре. Вероятно авторът е виждал в това драматично затваряне на жизнения му цикъл, но по онова време всички приемат думите му като поредната шега.

Тази шега обаче отеква като камбана в главите на всички, които са я чули, защото Халеевата комета се появява отново в небето на 20 април 1910 г. На следващия ден Марк Твен умира от сърдечен удар.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види