Тайните музи на великите писатели

Много велики писатели създават шедьоврите на живота си, благодарение на вдъхновението, което са им носили близки на сърцето им хора. От Данте Алигиери до Ф. Скот Фицджералд, историята изобилства с примери, в които личността на възлюбената, е движещата сила, стояща зад създаването на произведението на изкуството, което познаваме ние. Понякога обаче хрониките не разкриват имената на тези, които спокойно можем да наречем музи.

Петрарка и Лаура

Франческо Петрарка е един от основателите на ренесансовия хуманизъм, а едно от най-известните му постижения е стихосбирката "Канцониере", която съдържа 366 поетични произведения. Основната тема на този сборник е известна Лаура - жена, вдъхновила поета и описана като негова несподелена любов. Исторически обаче нейната личност остава загадка, защото поетът никога не споменава фамилното й име.

Шекспир и музите на неговите сонети

Сонетите на Уилям Шекспир предизвикват голям интерес поради много причини, включително и защото те сякаш са вдъхновени от двама различни човека - един мъж и една жена. Кои обаче са те остава загадка. 126 сонета са адресирани до мъж, а 26 до жена. Отделно, като цяло сонетите са посветени на човек на име наречена "Тъмната дама". И двамата остават неизвестни и до днес. Като цяло сонетите също са посветени на човек на име "Г-н У. Х." и не е ясно дали той е един от предишните двама или трети. Разбира се, съществуват предположения, че г-н У. Х. е приятел на Шекспир на име Уилям Хърбърт, който му предоставя финансова подкрепа за публикуването на един от сборниците му с пиеси. Други смятат, че това е Хенри Рисли, и твърдят, че Шекспир умишлено е променил инициалите на лицето, за да запази самоличността му в тайна.

Байрон и предполагаемият му син

Джордж Гордън Байрон, най-вече известен като лорд Байрон, е бил и остава известен не само със своята поезия, но и със своя скандален личен живот. Една от загадките е свързана с децата, които той уж е имал. Известно е, че Байрон има дъщеря на име Ада от законен брак с Анна Изабела Милбенк (с която се развежда година след сключването на брака). Байрон има и друга дъщеря Алегра от връзка с Шели, Клеър Клеърмонт (доведена сестра на Мери Шели). Той разпозна Алегра като свое дете. Но освен тези потвърдени примери за бащинството на Байрон, съществуват предположения, че поетът може би има и друго дете и че едно от неговите произведения е посветено на него. Смята се, че стихотворението "На моя син" разказва историята на момче, родено от жена на име Люси Монк. Тя е работила с поета, когато той е живял в абатството в Нюстед. Обаче Байрон никога не потвърждава това, нито споменава какво е вдъхновило написването на това стихотворение.

Едгар Алън По и близнаците Ашър

Една от най-известните кратки истории на Едгар Алън е "Падението на дома Ашър", разказва мрачната история на близнаците Родерик и Меделон. Родерик живее в рушащото се семейно имение с по-малката си сестра Маделин и прави всичко по силите си, за да прогони годеника ѝ Филип Уинтроп, като му казва, че тя е засегната от семейното проклятие, страда от лудост и затова ѝ е забранено да има деца. За да създаде тези герои, По вероятно е бил вдъхновен от двама истински близнаци, които е познавал - Джеймс Кембъл и Агнес Пи - брат и сестра с ментални проблеми, които водят самотно и затворено съществуване във фамилния си дом. Подобно на Родерик и Меделин, Джеймс и Агнес също са последните членове на семейството си. Самият Едгар Алън По никога не потвърждава, че те са вдъхновение за неговата история, но паралелите между фикция и реалност остават факт.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види