Черното злато на фараоните

Съвременният човек е заобиколен от реклами на какви ли не химически вещества, представяни от големите фармацефтични компании за панацеи. Лек за всичко, разбира се, не съществува, но природата крие доста растения, които могат да наистина да укрепят нашето здраве. Представям ви черния кимион – растение, обвито с много мистерии. В момента маслото от черен кимион е един от големите хитове в световния пазар на здравословни храни. Откъде всъщност идва неговата слава? Ще започнем с историята на тази легендарна билка.

Разкопки на обекти, датиращи от периода на мезолита и неолита, показват, че черният кимион се е употребявал още преди 8000 години. Един от големите изследователи на египетската цивилизация – археологът Хауърд Картър открива сред вещите на Тутанкамон непознато масло. След анализ се оказва, че това е масло от черен кимион. Може би това е причината местните хора и днес го наричат "Черното злато на фараоните". Билката се е използвала в Древен Египет за подобряване на храносмилането, справяне с настинки, главоболие, инфекции и зъбобол. Римляните от своя страна наричали растението - гръцки кориандър. Древногръцкият лекар Диоскоридис го употребявал като лек за общи телесни неразположения. Черният кимион се използва в източната медицина като средство за лечение на най-различни здравословни проблеми и днес. Билката вирее в района на Средиземно море, Азия, Арабския полуостров и Северна Африка. В мюсюлманският свят маслото от черен кимион е добре познато заради думите на пророка Мохамед: "В Черното семе има лек за всичко, освен за смъртта” (Sahih Bukari 7:591).

Турция е основният производител на масло от черен кимион. Там продуктът е познат под наименованието "Çörek Otu yasi” и цената му варира от 30 до 50 евро за литър.

Маслото от черен кимион се добива от семената на растението Nigella sativa и няма нищо общо с познатия ни кимион, който често се слага като подправка в надениците.

Химическите анализи сочат, че масло от черен кимион съдържа над 100 активни компонента и около 50 естествени катализатори за биосинтеза, витамини A, B1, B2, В6 и C, ниацин, каротен, фолацин, 15 вида аминокиселини (включително 8 от 9-те незаменими), гама-линоленова киселина (основна мастна киселина за поддържане на здрава кожа), омега 6 и 9, линоленова, олеинова и палмитинова киселина. Богато е и съдържанието на микроелементи и минерали като калций, калий, фосфор, натрий, магнезий, желязо, селен, манган, цинк и мед.

Всичко това прави това масло мощен имуностимулант, притежаващ редица здравословни качества. Аргининът, който се съдържа в черния кимион е много полезен при хора, претърпели травми, изгаряния и възпаления. Тази съставка неутрализира свободните радикали и стимулира освобождаването на хормон на растежа и синтеза на колаген.

Веществото стимулира и производството на простагладин Е1 – той регулира мозъчните функции и нервните импулси, редуцира възпаленията и кожните екземи, действа бронхолитично и съдоразширяващо.

Тук е място да споменем една от най-важните съставки на черния кимион – тимохинона. Той е много ефективен при бронхити, астми и респираторни заболявания. Успокоява и разширява бронхите и в същото време потиска освобождаването на хистамини.

Всеизвестен е фактът, че черният кимион въздейства върху тимусната жлеза и в същото време я стимулира. Именно тя отговаря за защитните сили на организма. Това води до укрепване на имунитета и предотвратяване на болести и инфекции.

Употребата на масло от черен кимион стимулира дейността на костния мозък, което го прави идеално средство за лечение и предотвратяване на развитието на тумори. По своите Антибактериални свойства на черния кимион превъзхождат множество съвременни антибиотици. За разлика от тях обаче той не вреди на организма.

Последните проучвания на Лабораторията по имунология (Cancer Immuno-Biology Laboratory) в Южна Каролина показват, че черният кимион помага за стимулиране активността на неутрофилните гранулоцити. Те са най-често срещаният тип бели кръвни клетки и са отговорни за елиминиране на раковите клетки, преди те да могат да се развият. Тестовете показват, че редовният прием на масло от черен кимион може да помогне за предотвратяване на растежа и разпространението на рак на дебелото черво, но е също толкова полезно и за предотвратяване и лечение на много други видове рак.  

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види