Австралия забрани всички форми на генитално осакатяване

Върховният съд в Австралия постанови за незаконно осакатяването на половите органи при жените във всичките му форми!

Около 200 милиона момичета и жени в световен мащаб са преминавали през някаква форма на генитално осакатяване.

Решението на Върховния съд в Австралия е огромна победа в борбата за женските права. До момента различните тълкувания и интерпретации на думите - "осакатяване“ и "клитор“ доскоро позволяваха на осъдените лица да бъдат оправдани за престъпленията си.

С решението на съда се отменя освобождаването на трима души, които през 2015 г. бяха признати за виновни в извършването на "генитално осакатяване“ на две млади момичета. Впоследствие присъдите им бяха отменени, защото Апелативният съд в Австралия потвърди, че съдията по делото е изтълкувал термините неправилно.  

Твърди се, че бившата медицинска сестра Кубра Магенис, духовният водач Шаббир Мохамедхаи Вазири и майката на младите момичета са извършили "хатна" с децата – процедура, при която клиторът се осакатява или т.нар. женско обрязване, след което жената не е способна да изпитва удоволствие от половия акт.

Тримата обвинени твърдят, че момичетата не са с "изрязани“ клитори. В показанията си те посочват, че церемонията е била символична и единствено с "докосване на гениталната област с ръба на стоманата.“ Въпреки това трите лица бяха осъдени на 15 месеца затвор. Но австралийският наказателен апелативен съд отмени присъдата им с аргумента, че думата "осакатяване“ означава причиняване на някакво "несъвършенство или непоправими щети“.

Допълнителен медицински преглед, представен пред съда, показа, че върхът на клитора е видим и при двете момичета, което доказва, че органът и при двете жертви действително не е бил осакатен.

"Да дадем възможност за тълкувание на термините, означава да насърчим жестоката процедура.“, заяви главният съдия Сюзън Кийфел, "Според решението на Апелативния съд, дори и детето да е изпитало болезнено и притеснително преживяване, няма извършено престъпление, освен ако няма очевиден дефект.“

"Обрязване на женските генитали се практикува в цял свят. На много места процедурата е културна традиция, която отбелязва съзряването на жените. Но в действителност причинява сериозни психически и здравословни проблеми.

По-рано тази година Австралийският институт по здраве и благополучие пусна доклад, който разкри 53 000 австралийски момичета и жени, които са родени в чужбина и са били подложени на процедурата. Около 200 милиона живи момичета и жени днес са минали през някаква форма на генитално осакатяване. Санкциите за жестокия обичай се различават значително в различните държави.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види