Снимка: Solei Himmelvid

Какво не знаем за черните котки

Няма по-противоречиви представителите на котешкото царство от черните. Независимо дали човек е суеверен или не, едва ли някой може да остане равнодушен, когато черен представител на котешки вид му пресече пътя. Когато това стане, не се връщайте до вкъщи, не хвърляйте сол през рамо и не подскачайте на едни крак, а се сетете за някой от следващите любопитни факти за черните котки:

В някои култури се смята, че носят късмет

Макар на повечето места по света черните котки да са причина главно за смут и ужас, в някои култури се смята, че носят късмет. Според поверието в Япония, ако неомъжена жена гледа в дома си черна котка, това ще увеличи броя на ухажорите ѝ. Германците пък вярват, че ако черна котка пресече пътя ти от дясно наляво, трябва да очакваш хубави нещата на хоризонта.

Най-добрите приятели на моряците

Ловът на мишки не е единствената причина котките да са били чести пасажери на британските платноходи. Моряците вярвали, че черните котки носят късмет и са гаранция за безпроблемно пътуване. Някои от тези котки са останали и в морската история. След тях е черният котарак Тибълс, който пропътувал над 30 000 морски мили на различни кораби от флота на Нейно Величество. Твърди се, че любимото му занимание било да си играе с капитанския звънец.

Има различни породи черни котки

Според асоциациите за развъждане на котки съществуват 22 различни породи, за които е допустимо да са напълно черни. Сред тях са норвежката горска котка, японският бобтейл и шотландският фолд. Когато стане дума за черни котки обаче, хората най-често си представят породата бомбай – жълти очи и гъста и къса черна козина. Приликата с черните пантери не е случайна. През 50-те години жена на име Ники Хорнър до такава степен се вманиачила в тези магнетични хищници, че положила големи усилия да селектира порода котки, които да приличат на пантери. Породата била кръстена бомнай.

Черните котки "ръждясват"

Цветът на черните котки е плод на генетична прищявка. Съществуват три основни вариации на гена на черната козина – чисто черен, тъмно кафяв и канеленокафяв. Понякога тези вариации могат и да се комбинират. Така, ако чисто черна котка има и някой от другите гени, при продължителното излагане на слънчева светлина части от козината ѝ могат да изсветлят и да разкрият генетично заложената шарка. Това може да стане и заради недохранване. Тогава котките изглеждат така, сякаш козината им е леко ръждива.

Черният ген вероятно ги прави и по-здрави

Макар цветът да е причината за лошата им репутация, е много вероятно той всъщност да им е от голяма полза. Мутацията, която прави козината им черна, е от същото семейство с човешки гени, които може да се окажат отговори за имунитета срещу редица инфекциозни болести. Според някои учени цветът на козината е повече вторичен резултат именно от предаването на гена на резистентността, а не толкова някакъв вид котешки камуфлаж. В момента дори се правят изследвания на тези гени с надеждата, че те могат да помогнат в търсенето на лечението на вируса на СПИН.

Имат си свое кафене

Става дума за кафенето Кекобиака в японския град  Химеджи, префектура Хього. Още щом посетителите му прекрачат прага, разбират на какво се дължи славата му – в него освен посетителите, има и десетки черни котки. На хората не само е позволено да ги галят, но и са насърчавани да го правят от персонала. Не им е позволено единствено да ги взимат в ръце. Освен това всяка от котките има шалче с различен цвят, за да се избегнат фатални обърквания.

Трудни, но и невъзможни за снимане

Основната причина за не дотам добрите любителски снимки на черните котки не се дължи на лош късмет, а на лошо осветление. Достатъчно е да се разровите из социалните мрежи, за да се уверите, че много собственици на черни котки качват снимки, на които те приличат на черни петна с очи. Ако искате да снимате черна котка, първото, което трябва да направите, е да изберете максимално изчистен фон, най-добре едноцветен и светъл. След това се уверете, че моделът е огрян от естествена светлина, не пряка обаче. Накрая завишете малко осветеността на снимката и лайковете са ви гарантирани.

И накрая за десерт - един факт и за черните пантери, за които вече стана дума. Макар да им казваме черни, те имат точки. Всъщност пантерите не са отделен вид, а са или леопарди, или ягуари. Това означава, че подобно на тях, козината би следвало да е двуцветна. Черният цвят обаче се дължи на генетична мутация, която води до прекомерно отделяне на меланин – вещество, отговорно за пигментацията при хората и животните. Така козината им става черна, но запазва и шарката си. Ако някога ви се случи да видите черна пантера, се загледайте добре – ако светлината е подходяща, можете да видите точките ѝ. След това, ако не се намирате в зоопарк, бягайте. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види