1 / 6
Снимка: Francisco Seco

Жените в мъжкия свят

Когато говорим за „закона“, усещането обикновено е свързано с нещо далечно, непроницаемо, отделно от нас. Но той управлява живота ни. Законът определя какво имам право да направим, кои имаме право да бъдем, къде и кога можем да очакваме и изискваме безопасност, и жизненоважното - кога и как да очакваме справедливост.

В 90% от страните все още има закони, които ограничават възможностите на жените. Тази дискриминация оказва сериозни последствия за развитието и качеството на живота им! Затова е важна готовността ни да се изправим срещу статуквото и да се борим за правата си.

Ето и представителите на решителната част от женското съсловие – невероятни жени и момичета, които минават през несправедливост, отказват да я приемат и създават пътя на промяната.

Испания

Хиляди излязоха по улиците на Испания през април 2018 година, след като петима мъже, обвинени в изнасилване на 18-годишна жена в Памплона, бяха осъдени вместо за сексуално насилие – за по-леко престъпление. Новината доби популярност, благодарение на съобщенията в WhatsApp, разменени от мъжете, за които се съобщава, че се хвалят за инцидента, както и наличните видеоклипове на нападението, използвани като доказателства. Протестите имаха ефект! Премиерът Педро Санчес обяви промяна в закона - сексът без изрично съгласие се счита за изнасилване.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види