Австралийската социална работничка Емили Рейнолдс и нейното гадже Гис Ван Амелсвоорт споделят дома си с Арайдж, бежанец от Судан, в Западен Лондон. Тримата прекарват време заедно в гледане на филми и вкусни вечери.

Снимки: Aubrey Wade

Бежанец вкъщи

Терминът "бежанец“ стана силно политизиран през последните няколко години, тъй като големите кризи разтърсиха света, а страните затвориха границите си пред новодошлите. И това явление се разраства, застрашавайки животите на милиони. Страните се договарят за квотите за бежанци и мерките за сигурност, докато семействата и отделните лица се лутат между крайни настроения и позиции.

Великобританиският фотограф Обри Уейд смята, че това политизиране допълнително увеличава трагедиите и причините, довели до най-голямата бежанска криза, регистрирана някога.

Линеа Тел - самотна майка и библиотекарка, приема в дома си Алкумит Алхамад. Алхамад е сириец, мюсюлманин и гей. Той пристигна в Швеция през февруари 2016-та година с малка раница. В нея има няколко чифта дрехи, инструменти и дискове на Lady Gaga, Bjork и Barbra Streisand.

В изложба с международно участие, наречена No Stranger Place, фотографът Уейд документира бита на семействата във Великобритания, Германия, Швеция, Франция и Австрия, които приемат бежанци в домовете си.

"Много медийни репортажи се фокусират върху ужасите и погрома, които бежанците оставят след себе си“, казва Уейд, "Бежанците са набедени и за жертви, което стеснява фокуса върху тях. А в много страни ще намерите бежанци - отворени и позитивни. Ще срещнете и хора, разочаровани от действията на своите правителства, които се опитват да поставят пречки и бариери пред бежанците и опита им за нов живот.“

Снимките на Уейд показват майки и бащи, гаджета и приятелки, дори цели семейства от Сирия или Судан, или Еритрея, които са получили шанс за ново начало и истински дом.

Всяка петък вечер семейство Джелинке се събира на вечеря за Шабат в дома им в Берлин. Тази година към тяхната седмична традиция се присъединява и 28-годишният Кинан - сирийски мюсюлманин от Дамаск, който живее със семейството от ноември 2015 година.

 

Снимките излъчват непринудена топлина и показват връзките, които се изграждат между хора, които са били непознати и разделени от културни и езикови бариери. Това е ярък контраст на фона на крайните политически заплахи и послания за ограничаване на бежанците.

"Снимките показват много ясно какво е възможно, когато хората и общностите реагират с откритост и любопитство към другите, към отчуждените“, казва Обри.

Хилъри Пърл и нейният съпруг – Джим, приютявят Йонаскиндис, 72-годишен бежанец от Еритрея, който напуска страната си след смъртни заплахи. Семейството решава да подаде ръка на емигрант след ужасяващата трагедия с бежанско дете на турски бряг през 2015 година.

 

Според Обри, когато хората посрещат бежанци в домовете си, това може да доведе до промени в цели общности.

"Тези взаимоотношения не се задържат само в дневните и кухните на семействата, те влияят и на обществото“, казва Уейд, "Те вдъхновяват много други хора също да установят връзка с емигрантите.“

Фотографът се надява, че снимките ще мотивират обществото да се замисли за своите предразсъдъци и да подаде ръка на нуждаещите се. "Мисля, че би било страхотно, ако хората кажат: "Хей, и аз искам да отворя дома си!“ Ползите от това са дълготрайни и надхвърлят ежедневните тревоги за храна и покрив над главата.“

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види