Снимка: Guliver/iStock

Пет начина за превенция на рака след 40-годишна възраст

Четири от всеки десет случая на рак могат да бъдат предотвратени с промени в начина на живот

Във Великобритания диагноза рак се поставя на над 350 000 души годишно. Злокачествените заболявания са причина за около 450 смъртни случая на ден. Няколко промени в начина на живот обаче, например отказване от цигарите и отслабване, могат да допринесат за понижаване на риска. Добрата новина е, че никога не е късно човек да ги направи, дори и да е прехвърлил средна възраст, пише в. "Дейли експрес".

Много хора смятат, че вероятността от развитие на рак се обуславя от гените или лошия късмет. Съществуват обаче редица начини да се въздейства върху риска. В действителност четири от всеки десет случая могат да бъдат предотвратени с промени в начина на живот. С наследствени причини се обясняват два или три от всеки сто случая.

Експертите отбелязват, че никога не е късно човек да предприеме няколко важни стъпки с превантивна цел, дори и да е прехвърлил средна възраст. Те са следните:

Отказ от цигарите

Според организацията Кансър рисърч Ю Кей пълният отказ от цигарите е първата сериозна крачка към намаляване на опасността. Тютюнопушенето се свързва с повишен риск от 14 типа рак, както и от сърдечносъдови и белодробни заболявания.

Според Националната здравна служба колкото и дълго да е пушил човек, си струва да загърби вредния порок - всяка година без цигари понижава риска.

Отслабване

Поддържането на здравословно тегло е второто най-добро нещо, което хората могат да направят, за да се предпазят от злокачествени заболявания.

Редица изследвания показват, че преборването на излишните килограми осигурява защита от рак на гърдата след менопауза, както и от някои агресивни форми на рак на простатата.

Здравословно хранене и ограничаване на алкохола

Освен поддържане на разумно тегло, здравословното хранене също е от съществено значение за понижаване на риска от злокачествени заболявания. Експертите препоръчват да се консумират повече плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти и протеини от източници като нахут, риба, пиле, както и да се ограничат червеното и преработеното месо, напитките с добавена захар и висококалорични продукти като пици и торти.

В добавка към разумното хранене е препоръчително да се ограничи и алкохолът, който може да причини рак на черния дроб, устата, гърлото и хранопровода.

Безопасно излагане на слънце

Необезопасеното излагане на слънце е причина за увеличаване на случаите на кожен рак във Великобритания. Експертите препоръчват в горещо време хората да прекарват на сянка между 11 и 15 часа. Ако все пак се налага човек да бъде на открито, съветът на специалистите е да използва слънцезащитни продукти с фактор минимум 15.

Авторите на изследване в САЩ, което все още е в ход, смятат, че дори едно лошо изгаряне е достатъчно, за да се повиши рискът от кожен меланом.

Физическа активност

Експертите са на мнение, че 3400 случая на рак във Великобритания могат да бъдат предотвратени благодарение на физическа активност. Изследвания са показали, че активното движение е свързано с понижен риск от рак на дебелото черво, гърдата и ендометриума (маточната лигавица), напомнят специалистите.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види