Снимка: iStock

Котките - вид визитна картичка на Турция

Нахиде Дениз

Често в разговор приятели и колеги от чужбина, особено тези, които за пръв път посещават Истанбул, са ме питали защо има толкова много котки по улиците на мегаполиса. Наистина ли турците много ги обичат, откъде идва тази обич,какво се прави за тях, къде живеят, как се изхранват?

Сигурно няма друг град в Европа, в който необезпокоявано от хората и превозните средства да се разхождат по улиците толкова много улични котки.

В Кадъкьой, който бе включен сред "50-те най-колоритни квартали на света" и е посещаван от над половин милион души дневно, котките си влизат свободно в заведенията, сядат на ниските табуретки по тротоарите досущ като клиенти или дремят в лятната жега пред вратите на къщите.

Обичайна гледка по улиците са паничките с вода и храна, не липсват и къщички, оцветени в различни цветове, за подслон на уличните котки. "Stray Cat" се нарича един от популярните хотели в Истанбул. В разговор с турци те ще ви впечатлят с познанията си за живота и навиците на котките, нещо, което може да направят хора, които обичат четириногите животни, представляващи един вид визитната картичка на турците.

Много причини - от фетишизирането им в исляма като свещени животни- религиозни текстове разказват за привързаността на пророка Мохамед към котките или как едно котка го е спасила от змия, до манталитета на турците се изтъкват като причина за слабостта или привързността на турците като цяло към котките.

Много разпространена е легендата, която гласи, че "ако убиете една котка и за да ви прости Аллах ще трябва да построите една джамия".

Тези дни се прибави и още едно твърдение, което за разлика от другите има научна стойност.

Учени, анализирали ДНК на котките, твърдят, че прародината им е Турция.

Според учените, преди 10 хиляди години започнало разселването на котките от днешните земи на Турция към всички континенти на света, без Антарктида.

Твърди се, че отначало котките се използвали от земеделските стопани за борба срещу гризачите. Около 2500 години преди новата ера котките достигат до остров Кипър.

Вероятно този факт предопределя огромния брой на котките,к оито обитават двете части на разделения остров, като надхвърлят в пъти населението и на едната и на другата част. Въпреки че островът е разделен вече близо половин столетие, привързаността към котките и грижите за тях са обща черта на жителите им.

Пак според учените, в последвалите столетия чрез хората котките се преселили в България и Румъния, а също в Египет.

В Османската империя котките са били на особена почит заради унищожаването на гризачите, размножили се много особено след построяването на канализацията на града.

В османските дворци живеели ценни породи, служели за талисмани или дошли като ценни дарове.

След разпадането на Османската империя, четириногите обитатели на сараите и кьошковете плъзват по улиците, настаняват се в джамиите, в заведенията, превръщат се в талисмани, формират у жителите на града едно присъщо само на мегаполиса отношение към котките. За разлика от днешните жители, котките може да се каже, че са по-късметлии, защото живеят по-охолно, и да търсите, няма да откриете мършави котки край Босфора...

Мнозина помнят снимката на американския президент Барак Обама при посещението му през 2007 г., в "Света София" с котката талисман на 15-вековния храм, която обиколи света и създаде един непознат дотогава имидж на Истанбул.

През 2017 г.един турски документален "Кеди" /котка на турски/ предизвика истински фурор, тъй като чрез една трогателна история авторката Джейда Торун разказа за бездомните котки на Истанбул и хората, които се грижат всеотдайно за тях. Филмът събра 2,7 млн.долара приходи в САЩ и бе обявен на трето място за най-гледан чуждестранен документален филм.

Сайтът Истанбулските котки във Фейсбук има над 66 хиляди потребители, в него може да се прочетат от интересни по-интересни котешки разкази, разкази на хора, които отглеждат десетки животни, живеят и се грижат за тях. В Инстаграм стотици хиляди снимки са запечатали фантастични пози на четириногите любимци, много от които имат славата на звезди като от екрана.

Изродиха котка с цезарово сечение!

Новината дойде от Университета Юзюнджю йъл в град Ван, чийто символ е елитната порода Вански котки, които са под закрилата на местните власти. Към университета е създаден Център за проучване и разпространение на ванските котки.

Екип начело с проф. д-р Абзуллах Кая преди няколко дни е извършил операция с цезарово сечение, за да изроди котката Назлъ, която се сдобила с десет котета.

Според учения това е първата интервенция с цезарово сечение, извършена върху котка в 20-годишното съществуване на Центъра.

"Това беше изненада за нас и същевременно бе постигнат рекорд,защото една котка обикновено ражда четири най-много до седем котета. Много трудно е за майката-котка да храни едновременно 10 рожби, поради което прилагаме специална програма за отглеждането им, дадохме ги на други котки да ги кърмят", каза ученият.

Турската ванска котка е една от най-нежните и красиви породи домашни котки. Те имат грациозни тела, покрити с копринено мека бяла козина, която единствено на главата и на опашката е червено-кафява. Очите им могат да бъдат сини, оранжеви или разноцветни, като комбинацията бяла козина и сини очи не води до глухота.

Цената на отделно животно достига до 15 хиляди турски лири.

През 2004 г. в Турция бе приет закон за домашните животни, който гарантира живота на котките в града и улеснява жителите в грижите за тях. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види