Снимка: Louis Hansel

Салати с манго за летните жеги

Обожавам салатите, особено онези, които могат да заменят основното ястие през горещите дни. Но на човек му се иска да разнообрази познатото меню, затова ще предложа рецепти с манго от латиноамериканската кухня.

Салата с манго и пиле

Продукти: 300 г пилешки филенца; 250 г бейби спанак; 1/2 глава червен лук, нарязан на тънки полумесеци; 100 г обелени и запечени бадеми, 1 манго; сок от 1 лимон; сол; черен пипер

За дресинга: 3 лъжици зехтин; 1 ½ лъжица балсамов оцет; 1/2 лъжица горчица; 1 лъжица мед

Начин на приготвяне: Слагаме пилешките филенца в загрят тиган с малко мазнина. След 1-2 минути поръсваме със сол и черен пипер. Когато придобият златист цвят, ги заливаме с лимоновия сок, който трябва да се изпари. Оставяме ги да изстинат.

Слагаме спанака и лука в голяма купа, прибавяме нарязаните филенца, мангото на кубчета и филираните бадеми. Объркваме внимателно. Разбиваме всички съставки за дресинга и поливаме салатата преди сервиране.

Салата със зелено манго

Тази салата е най-лесното нещо на света, приготвя се само от 4 съставки. Необходимо е зелено манго, не защото е зелено на цвят, а защото трябва да е неузряло (общо взето такова продават по нашите магазини). Това позволява да настържем мангото, след като го обелим.

Продукти: 2 бр. манго; 1 леко люта чушка (по желание); 1/2 глава лук; 2 лъжици сок от лайм (лимон); няколко стръка кориандър (магданоз); сол

Начин на приготвяне: В купа слагаме лимоновия сок, ситно нарязаните лук и чушка. Прибавяме настърганото манго. Поръсваме с малко кориандър (магданоз). Посоляваме на вкус и разбъркаме. Изстудена, салата е невероятно вкусна и освежаваща.

Салса с манго и авокадо

Салса означава сос, но в случая става дума за разядка. Тази мексиканска рецепта е перфектна с начос, тортили, препечен хляб; за приготвяне на боритос, кесадиляс, енчиладас. Също така може да се сервира като гарнитура към основно ястие.

Продукти: 1/2 глава червен лук; 1/2 червена чушка; 1 манго; 1 авокадо; 1 леко люта чушка; сок от 1 лайм (лимон); 2 супени лъжици пресен кориандър (магданоз); сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука, червената чушка, лютата чушка, кориандъра, а мангото и авокадото на кубчета. Изсипваме всичко в една купа и разбъркваме внимателно. Подправяме със сол, черен пипер, сок от лайм и по желание малко зехтин. 

Опитайте!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види