Алуминият е най-добрият заместител на пластмасата?

Алуминият е най-често срещаният естествен метал на земята. В ежедневието отдавна го използваме за всичко – от посуда до строителни греди. Настъпи момент, в който универсалната природа на алумния се разглежда от природозащитниците и като основна алтернатива на пластмасата за еднократна употреба – материалът, който се превърна в един от най-унищожителните замърсители на околната среда. През последните години хората организират протести срещу употребата на пластмаса, популяризират материали за многократна употреба и участват в масово почистване на отпадъците.

Вече и бизнесът обръща внимание!

Марката кокосова вода Vita Coco, например, наскоро представи нова алуминиева бутилка, наречена "Еver & Еver", за да подчертае факта, че алуминият е безкрайно рециклируем. Бутилката е "любовно писмо до алуминия" и дава възможност на потребителите да узнаят, че 75% от целия произведен алуминий в света се използва и до днес.

Тази бутилка може да се превърне в пиратско съкровище, във вятърни звънци, в халка, а после отново – в друга бутилка. Алуминият запазва свойствата през целия си жизнен цикъл, който може да бъде вечен. Важно е да се отбележи, че устойчивостта не е сред силните му качества. Отглеждането и обработката на необработен алуминий отнема огромни количества енергия. Ето защо най-голямата фирма за рециклиране на алуминий в света наскоро инвестира 260 млн. долара за създаването на завод за консерви от рециклиран алуминий.

От друга страна – пластмасата няма място в околната среда. Освен че консумира много енергия, материалът влошава качествата си от момента, в който излиза като готов продукт. Много търговски пластмаси са трудни за рециклиране, тъй като са направени от множество видове пластмаса, които трудно се отделят. Редица общини нямат подходящи съоръжения за обработка на различни видове от продукта или пластмасата се замърсява по пътя към съоръженията за преработка, което я прави безполезна. Статистиката - само 9% от пластмасата се рециклира.

Що се отнася до алуминия – въпреки че 75 % от метала се използва и до днес, количеството можеше да бъде още по-голямо, ако през изминалия век бяха създадени надеждни системи за рециклиране.

Днес повечето страни имат капацитета да събират и рециклират алуминий и насърчават повторната му употреба. Металът се използва от някои от най-големите световни марки за напитки. Мащабът на глобалната криза с пластмасово замърсяване, обаче става очевиден, което тласка и други производители да търсят заместител в негово лице.

Повече от 8,3 милиарда тона пластмаса са произведени от 1950 г. Близо 75% от тези отпадъци са изхвърлени, а по-голямата част се озовава на депа или директно в екосистемите. Особено силно засегнати от пластмасовите отпадъци са океаните. Морските животни – от най-малките до най-големите са станали потърпевши. Във водите има приблизително 5,25 трилиона парчета микропластик - който извежда химикали в океаните, където те редовно се консумират от животни и вървят по пътя на хранителната верига, докато не се озоват в нашите чинии.

Десетки страни по света ограничиха производството на пластмаса до известна степен, за да се справят с тази криза, а международни организации като ООН сключиха споразумения за прекратяване на замърсяването с пластмаса в океаните. Но за да бъде спечелена борбата, трябва да се преустанови производството на пластмаса за еднократна употреба. И именно тук очакваме алуминият да изиграе главна роля. Това е и начин обществото да усети своята сила и да върне спокойствието си за бъдещето на планетата и своите наследници.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види