Снимка: Isabell Winter

Народни рецепти за красота, на които не бива да се доверяваме

Във връзка с митовете за опасността от синтетичните компоненти в козметиката, много от нас се опитват да вземат грижата за кожата си в свои ръце. Някои търсят продукти без силикони и парабени, а други използват домашни рецепти. Ще разгледаме защо не бива да се доверяваме толкова сляпо на народните рецепти за красота.

Измиване с минерална вода

Аргументите, че минералната вода ще "насити кожата с кислород" и че има по-подходящо pH, са леко изкривени. Ако беше възможно физически да се подхрани кожата с кислород, то това е напълно излишно. Кислородът попада в кожата по същия начин, както и в другите органи – чрез процеса на дишане.

Някои статии посочват, че балончетата от газираната минерална вода изчистват порите и премахват черните точки. Уви, за това няма никакви научни доказателства. Да разгледаме и pH-то. Чешмяната вода има високо pH (повече от 7,5), което може да доведе до разрушаването на защитния слой на кожата, до сухота и раздразнение.

Маска от краставици

Студените парченца краставица могат да направят две неща – да премахнат подпухналостта, предизвикана от раздразнение или възпаление, и да облекчат симптомите на сухота. Тези ефекти се дължат на антиоксидантите и флавоноидите, които се съдържат в сока от краставици, но надали проникват във вътрешните слоеве на кожата. Маската от краставици надали ще премахне бръчките и тъмните кръгове под очите – за това са необходими съставки, които проникват в кожата. Една от многообещаващите технологии в тази област е микроиглената мезотерапия. Разбира се, спокойно можете да си сложите резенчета краставица под очите – най-малкото е приятно, но ако търсите по-дълготраен ефект за подпухналостта, по-добре не го търсете в хладилника.

Паста за зъби против пъпки

Американският дерматолог Нил Шулц казва, че пастата за зъби наистина има съставки, които изсушават пъпките – сода, спирт, ментол и триклозан. Но също така те раздразняват кожата и могат да доведат до химическо изгаряне. Тоест пъпката ще "изсъхне", но заедно с това и голям участък от кожата около нея. За по-ефективна борба с акнето е добре да използваме продукти със салицилова киселина, цинк и азелаинова киселина.

Кубчета лед и отвара от билки вместо тоник

Когато става въпрос за една пъпка, то кубче лед може и да помогне. Дори Американската асоциация на дерматолозите съветва да се поставя лед на големи възпалени зони – това ще премахне болката и отокът ще спадне. При всички останали случаи ледът по-скоро ще навреди на кожата, отколкото да помогне. Сигурно сте забелязали, че веднага след излагане на студ кожата изглежда много свежо – появява се руменина и порите се свиват. Същото се случва, когато си масажирате лицето с лед, но е важно да запомните, че това е с краткосрочен ефект. В дългосрочен план постоянната рязка вазоконстрикция може да доведе до спукване на капиляри. Освен това всяка екстремна температура – прекалено гореща или студена, влияе пагубно на защитната стена на кожата. Честото протриване с лед може да доведе до зачервяване или лющене на кожата.

Чаени пликчета около очите

Това е една от малкото домашни рецепти, за които наистина има научни доказателства. Дерматолозите казват, че кофеинът, който се съдържа в чая, стеснява кръвоносните съдове. Теофилинът е още едно вещество, което се съдържа в чая и има противовъзпалителни свойства – действа чудесно при подпухналост. Този начин е работещ при временна подпухналост около очите – например ако сте преяли със солено преди сън. Но ако това е постоянно състояние, то чаените пликчета няма да ви помогнат.

Ако прибягвате до този метод, трябва да имате предвид няколко неща. Преди да сложите пликчетата на очите си, трябва хубаво да ги изстискате от течността и никога да не ги използвате, когато са горещи. Ако имате неприятно усещане, то най-добре да махнете компресите и да си измиете очите с вода.

Скраб от кафе или овесени ядки

Скрабът от кафе или овесени ядки е подходящ за кожата на тялото, но не и на лицето. Причината за това е съдържанието на остри и груби частици, които могат да доведат до микроповреждания и да нарушат цялостната защита на кожата. Този скраб (а и какъвто и да е било купешки) не бива да се използва върху възпалена кожа. Твърдите частици от кафето освен, че могат да попаднат във възпалените участъци, могат и да разнесат инфекция.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види