В космоса на песъчинките

Вероятно на всеки в един или друг прекрасен момент му е минавало през ума, докато се излежава на плажа, да вземе телефона или фотоапарата си и да снима отблизо пясъка. Обикновено резултатът не е нищо особено и единственият начин да подобрите снимката е да добавите потна чаша с мента към композицията. Представете си обаче как би изглеждала снимката, ако разполагате не с обикновен апарат, а с такъв, който практически има силата на микроскоп.

Именно на този въпрос се заема да отговори роденият в Хавай учен и фотограф Гари Грийнберг. Той успява да заснеме обекти с размерите на една песъчинка и да ги увеличи между 100 и 300 пъти. Резултатът, както можете да видите от снимките, е повече от впечатляващ. Грийнберг улавя, при това с великолепно качество, кристали, микроскопични раковини и микроорганизми, невидими за невъоръженото око.

Страстта си към изкуството и науката Грийнберг наследява от дядо си, който му подарява копие от дневници на Леонардо да Винчи, когато е още съвсем малък.

"Спомням си как лягах на пода и започвах да се взирам в тези изключително красиви скици и рисунки, които Леонардо е направил. – според Грийнберг във видео, публикувано в канала му в YouTube. – За мен Леонардо винаги ще си остане лицето на връзката между науката и изкуството."

Освен песъчинки, в сайта на Грийнберг можете да откриете и снимки с голямо увеличение и на други обекти, включително и на храни и цветя. По време на престоя си в Лондон през 1977 г., докато е работил по докторската си теза, фотографът е сътрудничил по време на снимките на "Спайдърмен: филмът". Тогава Грийнберг използва един от своите уреди за микрофотография, за да заснеме ракови клетки, които били нужни за откриващите сцени на филма.

До този момент Грийнберг има 18 регистрирани в САЩ патента, свързани в развитието на фотографията и триизмерните светлинни микроскопи. По неговите думи той се занимава в тази област, защото иска "да разкрие тайната на красотата на микроскопичните пейзажи, които изграждат нашия свят".

Световете, който Грийберг пресъздава за нас, наистина изглеждат абстрактни и някак далечни, но в същото време от тях лъха неповторимо усещане за цвят, движение и текстура. Те показват и че тайните на природата са навсякъде, дори и там, където до скоро не ни беше дадено да погледнем. Точно така определя и функцията на своето изкуство самият автор – да ни помогне да проумеем по-добре тайните на природата. Според него, когато общуваме с природата, ние свързваме съзнанието си с Вселената.

Обектите на снимките в галерията са от целия свят. Пробите, които виждате, са събирани от плажовете в Калифорния, Вирджиния, Хавай, Минесота, Япония, Ирландия, Бермуда и много други. Някои от песъчинките се оказват с овална форма, други са били жертви на ерозията, което ни позволява да видим вътрешността им. Освен с фотографиране на песъчинките, Грийнберг се занимава и със съпоставяне на техните характеристики.

"Всяка песъчинка на света е уникална и красива по свой начин, особено когато е гледана под микроскоп – пише той в бележка към една от своите фотографии. – Нека си представим тогава, щом една нищо и никаква песъчинка е толкова красива, колко красив е всеки един човек."

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види