Снимка: Guliver/iStock

Стотици неонацисти излязоха на шествие в Берлин да почетат Рудолф Хес

Нацистките симпатизанти почитат всчка година паметта на заместника на Хитлер

Поне 500 крайнодесни активисти са излезли на шествие в Берлин, за да честват навършването на 30 години от смъртта на заместника на Хитлер Рудолф Хес, съобщи Асошиейтед прес.
Но шествието на крайнодесните от централната гара в столичния административен окръг Шпандау до Вилхелмщрасе - където навремето се е намирал затворът за военнопрестъпници, в който е бил държан Хес - бе блокирано от крайнолеви групировки, съобщи Ройтерс.
Не се стигна до големи сблъсъци или арести, съобщи полицията, която разположи приблизително 1000 свои служители да охраняват реда.
Хес, който е заместник на Адолф Хитлер, е възвеличаван от германските неонацисти, защото остава верен на изконните националсоциалистически идеали от '20-те и началото на '30-те години на 20 век, припомня агенцията.
Съгласно германското законодателство участниците в днешната демонстрация нямаха право да го възхваляват с думи или изображения.
Хес получава доживотна присъда на Нюрнбергския процес за ролята си в планирането на Втората световна война и умира на 17 август 1987 година. Официалната версия е, че се е самоубил, но нацистки симпатизанти твърдят, че е убит и всяка година организират шествия в негова памет.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види