Снимка: Nadine Shaabana

Фалшив eкватор?

Грешно начертаната жълта линия през средата на Земята

Ако решите да посетите столицата на Еквадор, разположена на 2800 м надморска височина, което официално я прави най-високата столица в света, вашето посещение не би било завършено без да отидете до екватора, северно от Кито. Еквадорското правителство построява на екватора туристически паметник, наречен Mitad del Mundo (Средата на света), за да почете френската и испанската научна експедиция, която измерва местоположението на екватора между 1736 г. и 1744 г. Жълта, боядисана върху земята линия обособява линията на екватора. Една от любимите дейности на туристите е да застанат над линията с единия крак в северното и с другия в южното полукълбо. Повечето хора посещават и музея и си тръгват, удовлетворени от това, че са застанали точно върху екватора.

“Да бъдеш едновременно в северното и южното полукълбо“.

 

Публикация, споделена от Nico Millado (@nicomillado) на

 Но почакайте малко. Застанете на жълтата линия, извадете телефона си и включете GPS функцията, за да проверите точността на местоположението си. GPS ще покаже, че определено не сте върху екватора! Какво ли се е случило?Mitad del Mundo (Средата на света), огромният екваториален паметник – това място, на което турагентите ви изпращат, това място, на което ви водят всички туристически превозвачи, това, което хиляди туристи посещават всяка година – се оказва, че изобщо не е на екватора. Той се намира на север от жълтата линия - на разстояние около 213 м.

Срамота е, макар че не е било нарочно, тъй като объркването идва от френската експедиция през 1736 г., която отбелязва грешното място. Грешката е открита годинипо-късно, когато е създадена глобалната система за позициониране (GPS) – през 60-те години на 19 век. За съжаление към този момент правителството на Еквадор вече е построило Mitad del Mundo и запазва мястото на линията, за да примамва туристите. Въпреки недоразумението, паметникът, висок над 30 метра, е много интересен и има малък музей за етническите култури на Еквадор, който си заслужава да се види.

Но ако искате да посетите "истинският екватор“, трябва да отидете до музея Инти Нан, който е на около 5 минути разстояние. "Музеят“ повече прилича на миникарнавал за тези, които го посещават, и е обявен за “капан за туристи“ от останалите. Но все пак е интересен и забавен. Можете да застанете на нарисуваната линия на "истинския екватор“ и да правите всякакви "магически екваторски неща“ като балансиране на яйце на върха на пръста си или пък падате, докато се опитвате да вървите по линията със затворени очи.

Може би правителството прави всичко по силите си, за да запази това грешно място на паметника и да намали конкуренцията на музея Инти Нан. Районът не само привлича туристите, но и се използва за различни специални събития, включително Мис Вселена 2004.

Дори туристи, знаещи за объркването, посещавайки местността, водени от гидове от най-големите туристически компании в Еквадор, желаещи да посетят Инти Нан, всеки път получават отговор: "Не“. Освен ако първо не са посетили "грешния Екватор“, но посещението на Инти Нан винаги е много набързо.

Допълнително към цялото това объркване на екватора, идва модерното вярване, че нито едно от двете места не маркира истинския екватор и че правилното място е още по-далече.

Но няма значение. В края на краищата GPS показва и, че Гринуичкия меридиан е на около над 90 метра от мястото, където се предполага, че е - в Кралската обсерватория в Гринуич, Англия.

В крайна сметка, ако се озовете в Еквадор – не пропускайте посещението и на двете дестинации. Коментари в TripAdvisor оценяват Mitad del Mundo като “много добро“ или “отлично“ място, подходящо за деца, с интересна заобикаляща го среда. В страницата можете да разгледате и снимки, според които да се ориентирате дали е вашето място. Инти нан пък се обявява в TripAdvisor като „мястото на истинския екватор“. И все пак, Инти нан е на първо място, а Mitad del Mundo – на второ. Сами решете на кого да се доверите, ако се озовете в Еквадор.

 

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види