Снимка: Arno Mikkor

Франция и Германия получават най-добрите позиции в ЕС

Държавните и правителствени ръководители на 28-те страни в Европейския съюз се споразумяха да номинират германката Урсула ван дер Лайен за председател на Европейската комисия, а французойката Кристин Лагард да поеме Европейската централна банка. "Раждането" беше доста дълго и мъчително, но на четвъртата среща на върха в рамките на един месец резултатът бе по-скоро освежаващ - за първи път в кратката си история ЕС номинира две жени на особено важни постове - начело на Еврокомисията и централната банка.

Европейски екип, роден с форцепс - това е заглавието в аналогичен дух на в. "Фигаро". Ако целта беше заздравяване на френско-германската двойка след няколко месеца напрежение и неразбирателство, то тя е постигната. Защото това е една чудесна политическа операция, проведена в синхрон от Еманюел Макрон и Ангела Меркел в полза на Европа, която не престава да се цепи, отбелязва вестникът. Името на Фон дер Лайен, предложено в понеделник от френския президент Макрон на германската канцлерка, дава възможност на Франция и Германия да получат по един влиятелен европейски пост.

Издигането за първи път на две жени на тези особено отговорни европейски позиции отправя към европейските граждани послание за съвременно мислене. Френският президент, който превърна паритета в предпоставка за тези номинации, бележи категорична и безапелационна победа. Това е първата жена начело на Еврокомисията и първият случай от 52 години, когато Германия заема председателското място, заяви със задоволство канцлерката.

Две жени спечелиха подкрепата на лидерите от ЕС да оглавят Европейската комисия и европейската централна банка, прекъсвайки над 60-годишния мъжки монопол върху ръководните постове в европейските институции, подчертава и британският в. "Гардиън". Всекидневникът цитира председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който след маратонските преговори заяви: "Настина съм доволен, в крайна сметка Европа е жена. Мисля, че си струваше чакането на такъв резултат".

Германският в. "Билд" също обръща внимание на факта, че германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен е била предложена за шеф на ЕК от френския президент. Според вестника Макрон се срещнал за първи път с министърката през юни, по време на международното авиоизложение в Бурже, където двамата представиха прототип на германско-френски изтребител. И двамата политици се стремят към укрепване на единната европейска политика в областта на отбраната и създаване на общи европейски въоръжени сили.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види