Снимка: Guliver/iStock

Обеца на пъпа, пеперуда на рамото или по-скоро не?

Почти всеки човек преминава през етап в живота си, в който обмисля дали да си направи татуировка или да си сложи пиърсинг. Тенденцията е популярна основно при тийнейджърите и младите хора. Това за тях е начин да се себеизразят или да заявят своите позиции и независимост. Много от представителите на по-старата генерация обаче не гледат с добро око на това. Не само заради факта, че в миналото татуировките и пиърсингът са били отличителни белези, които буквално маркирали престъпници и затворници, но и защото съвсем основателно се страхуват от възможните лоши последици.

Преди да се сдобиете с халка на пъпа или тигър на гърба, експертите се чувстват длъжни да предупредят, че това крие опасности за вашето здраве. За пръв път в историята Американската академия по педиатрия публикува доклад по въпроса. Той включва подробен анализ на методите, използвани при модификация на тялото, както и потенциалните последствия за здравето и социалния статус.

Остава неизяснено доколко често татуирането причинява усложнения в здравето, но хората ги считат за рядкост. Проучване установява, че наночастиците в мастилото могат да се озоват и дори да престоят твърде дълго в лимфните възли за доста дълъг период от време. Иначе казано, редно е да се консултирате с доктор и да сте сигурни, че разполагате с всички необходими имунизации преди да си направите татуировка или пиърсинг, както и че не сте приемали медикаменти, които могат да предизвикат подобна реакция.

Преди да похарчите значителна сума за мечтаната татуировка, уверете се, че тя ще представлява послание или символ, които бихте оценили и след 10 години (или поне няма да се срамувате от нея). Друг фактор е и скъпото премахване на татуировка с лазер, което струва около 6 лв. на квадратен сантиметър, но имайте предвид, че процедурите за постигане на пълно премахване на татуса трябва да бъдат поне 5 на брой, което значително увеличава бюджета. Финансовата част може да стимулира по-ценово чувствителните от вас да се ориентират към дребен надпис на китката, отколкото цял ръкав.

Почти 50% от хората между 18 и 29 години имат татуировка или пиърсинг според д-р Кора Бреунер, говорител на американската академия по педиатрия. Много от тези хора не съжаляват за взетото решение, голяма част от тях дори споменават, че се чувстват по-секси. Но докато милениалите се чувстват готини с малко повече мастило и метал по себе си, голяма част от потенциалните им работодатели не биха погледнали с добро око на тези “екстри“. През 2014 г. проучване от 2700 души с татуировки и пиърсинг показва, че 76% от хората признават, че според тях твърде фрапантните и видими изменения във външния им вид са причината да не ги назначат на работа. 40% от анкетираните споделят, че според тях общото схващане е, че татуирани служители говорят зле за своите работодатели.

Много внимавайте на какъв татуист ще попаднете. Във всяка страна изискванията са различни към този тип бизнес. Бъдете нащрек за детайлите – използва ли вашият татуист нови медицински ръкавици, игли и ново прясно мастило. Това ще помогне да избегнете инфекция.

Препоръките важат и за пиърсинга – уверете се, че човекът, който го поставя, спазва хигиенните норми, използва чисти ръкавици и стерилно оборудване. Пиърсингът на езика може да предизвика инфекции в устната кухина, така че бъдете особено внимателни, ако сте се насочили към него, и се уверете, че сте премахнали всички обеци, когато участвате в отборни спортове, тъй като могат да се окажат опасни за вас.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види