Снимка: Sabina Ciesielska

Тайните на модели, чиито лица не бихте разпознали за сметка на ръцете

Вероятно не знаете, че има хора, чиято работа е да позират със своите ръце. Нищо друго, само ръце. Няма значение дали носят грим или са рошави. И това е цяла индустрия, а не инцидентен случай. Вероятно е странно човек да ходи по улицата със съзнанието, че е знаменитост. Или поне част от него. Не познавате Ашли Кaвингтън, но вероятно неведнъж сте виждали нейните ръце в реклами на McDonald’s, Huggies, L’Oreal, Nikon, UPS и стотици други компании. Те са на билбордове, по телевизията и в списанията. "Почти всеки е виждал ръцете ми и няма представа за това", казва Ашли. Всъщност моделите на ръце са много търсени. Всеки бранд от Revlon до Taco Bell има нужда от красиви ръце с безупречен маникюр и гладка кожа, които да показват продуктите му. 13 години след като е започнала своята необичайна кариера, Ашли все още обича работата си, но обяснява, че не е достатъчно просто да имаш красиви ръце.

Често тези модели са случайни открития

Повечето модели с известни ръце не са пораснали с идеята, че това е мечтаната им професия. Те просто са били забелязани. Ашли Кавингтън е мечтала да бъде актриса, агент я убедил, че трябва да се откаже и да се фокусира върху ръцете си. "Изпитвах смесени чувства, не знаех дали трябва да съм обидена от този коментар."

Кармен Маруфо, специализиран агент, който търси модели, които да позират с определени части от тялото си, често спира минувачи на улицата, за да им каже, че могат да направят страхотна кариера чрез своите крайници. Случвало се е непозната жена да достави писмо в нейния офис и докато подавала плика към Кармен, тя подскочила и казала "Боже мой, можеш да направиш кариера с ръцете си!" Точно така се случило.

Какво търсят тези агенти в потенциалните модели на ръце? Дълги, прави пръсти, широки нокътни плочки за реклами на лакове. Без стърчащи кокалчета, белези или гънки. Дори тенът на кожата е ключов. Женски ръце с къси нокти и непринуден маникюр са "майчини длани" – подходящи за реклами на храна, почистващи препарати и уреди за дома. (сексистко, но факт.) Ръце с дълги нокти са страхотни "фешън ръце" – за всичко, свързано с мода и стил, бижута и козметика. Малки ръце се използват за реклами на детски играчки и обикновено са желателни, тъй като децата не са най-подходящи за модели – трябва да стоят неподвижно и да бъдат търпеливи с часове.

Печелят добре

Според Forbes успешен модел, който позира с ръцете си, може да печели около 75 хиляди долара годишно. Ашли Кавингтън признава, че веднъж спечелила 13 хиляди долара за два часа работа.

Но има уловка

Тъй като повечето от тези модели работят на свободна практика, могат физически да поемат ограничено количество работа или пък просто да нямат достатъчна заетост, за да се издържат. И докато 13 хиляди за ден могат да изглеждат като цяло състояние, от друга страна, това може да е единственият ангажимент на модела в рамките на няколко месеца. Ашли признава, че често се налага да пътува на далечни разстояния за ангажименти в последния момент, а "полетите, запазени в последния момент, са най-скъпи".

Не винаги знаят за какво точно позират

Много често моделите не получават много детайли за работата си. Могат да знаят кой е клиентът им, но в последствие да установят, че ръцете им са монтирани в реклама, в която жонглират с бисквитки Орео. Кимбра Хики, чиито ръце красят корицата на “Здрач“, знаела само, че позира за тийн роман. Изобщо не е подозирала, че книгата ще стане такава сензация и ще вижда ръцете си на всеки ъгъл.

Снимка: Littlebrown.com

Моделите на ръце понякога дублират ръцете на знаменитостите

Следващият път, когато гледате известна личност да нанася с изящните си ръце крем или спирала, запомнете, че това най-вероятно не са нейните ръце. Моделът Адел Удо е била дубльор на ръцете на Натали Портман и Рийс Уидърспуун. Тя признава, че да меврираш около знаменитост, за да може само ръцете ти и нищо друго да влизат в кадър, изисква странни акробатични движения.

 

BEHIND the scenes... #handmodel

Публикация, споделена от Adele Uddo (@adeleuddo) на

Използват упражнения за пръсти

Може да ви се струва елементарно да придвижите само един пръст в определена посока, без останалата част от ръката ви да потрепне, но всъщност не е точно така. Именно затова, моделите на ръце използват упражнения за пръсти, които обичайно са предназначени за флейтисти, за да придобият контрол върху всяко мускулче на ръката си.

Жонглирането е ключово умение

Ашли Кавингтън споделя как за реклама на бира трябвало да направи необичайно движение с няколко бутилки бира, без да успее да определи дали движенията или заснемането са били по-трудната задача. "Това, което никой не вижда, е камерата, завряна между врата и рамото ми, наклонената ми глава и възможността да гледам какво правя само с едното си око. Бързината е решаваща. Адел Аду пък споделя "Понякога проблемът е и светлината, защото тялото на модела закрива ръцете му. Случвало се е да ме покриват с бяло платно, без да виждам какво правя, както и да седя в скута на оператора, за да заснемем подходящите кадри."

Зехтинът е най-добрия крем за ръце

Тайната за перфектна кожа на ръцете. "Хидратация, хидратация, хидратация", казва Ашли Кавингтън. Обикновено тя използва зехтин или кокосово олио по няколко пъти на ден. Освен това много модели не носят бижута в ежедневието си, за да избегнат белези. Ашли Кавингтън не е носила пръстени или гривни от 13 години.

Носят ръкавици през цялата година

Одраскан пръст, охлузено кокалче и счупен нокът са катастрофални за професията, затова много от моделите носят ръкавици през цялата година. "Много хора се одраскват без дори да усетят това, но ако това се случи на мен днес, утре не мога да си свърша работата".

Пакетчета чай и лепило са идеални за първа помощ

"Първият ангажимент, който поех в Ню Йорк, беше за Dior, a два дни преди това си счупих нокът", казва Адел Удо. "Извиках спешно много скъп и популярен маникюрист, който залепи нокътя ми с хартия от пакетче чай и лепило. Никой не би могъл да забележи разликата.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види