Снимка: Wesley Gibbs

Как пушенето на марихуана в Холандия е позволено, а марихуаната нелегална

Общоизвестно е, че в Амстердам можете да влезете в едно от онези кафенета, наречени coffeeshops и да си купите леки наркотици (трева, магически трюфели, салвия, кактус пейот). Нещо повече - ще получите меню с наркотиците за деня, а може би дори специално меню. Всичко е достъпно - за два предварително свити джойнта ще платите същата цена, която и за кутия цигари. Никой няма да ви арестува. Но какви са тези закони? Нима холандците не са загрижени за реалните опасности от злоупотребата с наркотици? Амстердамските закони еволюират през миналия век, така както и тези в останалите западни държави, но решенията в Холандия са малко по-различни от тези в останалия свят.

Холандската логика относно наркотиците

Политиката на Холандия се ръководи от идеята, че всяко човешко същество може да взима само решения, касаещи собственото му здраве. Това правило е фундаментално, като включва например евтаназията, която се допуска в страната при наличието на определени предпоставки и по подходящ медицински контролиран начин (от лекар или от самия пациент в присъствието на лекар). Другата основна идея, която стои зад нидерландските политики е убеждението, че прикриването на негативните социални явления не може да ги накара да изчезнат, а напротив – влошава ги, защото върху скритото е хиляди пъти по-трудно да се упражнява контрол или влияние.

На практика тези основополагащи идеи целят декриминализация на употребата на наркотици, превръщайки я в личен въпрос за всеки индивид, а не въпрос, който засяга държавния апарат на правоприлагането. Холандците гледат на употребата на наркотици като на здравен въпрос, подобно на употребата на алкохол или тютюн, като на проблем, не много по-различен от проблеми като затлъстяването, алкохолизма и тютюнопушенето. Те също така се обосновават с факта, че забраната на алкохол в САЩ през 1919-1933 г. довежда до повече отрицателни последици от повишената престъпност, отколкото положителни социални промени и бива оттеглена.

Регулациите

Холандците разделят наркотиците на две групи, в зависимост от тяхното влияние върху човешкото здраве - меки наркотици и твърди наркотици. Твърдите наркотици като кокаин, LSD, морфин и хероин са забранени в Холандия, както във всяка друга страна. Меките наркотици като канабис във всичките му форми (трева, хашиш или хашишово масло) и някои видове халюциногенни гъби (т.нар. магически гъби) се допускат под условието за “лична употреба“. Следователно пушенето на марихуана, дори на публични места, както и продаването й, макар и все още незаконно според валидния Закон за опиума от 1919 г. (канабисът е добавен през 1950 г.) са всъщност толерирани в случай, че се случва по ограничен и контролиран начин: в регистрираните кафенета, само в малки порции, с 5 грама максимална покупка, продажба само на пълнолетни, забрана за присъствие на малолетни и забрана за рекламиране на наркотичните продукти. Шофирането под влиянието на “мека дрога”е равно пред закона с шофирането под влиянието на алкохол. Производството, търговията и съхранението на наркотици остават престъпления. Но тогава как работят coffeeshop-овете? Въпрос на толерантност. Всъщност марихуаната не е легална в Холандия. Тя бива толерирана, което означава, че властите затварят очи, и то при посочените по-горе условия.

Водени от прагматизма, малките нарушения като притежание малко над допустимите количества обикновено не се преследват, тъй като прокуратурата и лишаването от свобода се разглеждат от властите като висок разход, който е излишен за обществото. Тези, които отглеждат растението обикновено не биват преследвани, ако имат до 5 растения.

Coffeeshop-овете

Въпреки че за някои coffeeshop-овете са долнопробно забавление, те имат ключова роля в холандския туризъм: цифрите сочат, че между 25% и 30% от туристите в Амстердам са ги посетили. "Кафенетата" имат право да съхраняват до 500г канабис към даден момент. За тях дори е незаконно да купуват марихуана.  По тази причина те наемат трети лица, които се снабдяват с нея, без много въпроси, и го носят в "кафенето". Когато количеството е вече налично, властите го толерират. И макар че обектите са незаконни, им е позволено да продават. Объркани ли сте? Холандските законови рамки по темата са трудни за разшифроване. А и продължават да търпят промени.

Наскоро законодателите в долната камара приеха закон, подкрепящ законното отглеждане и продажба на канабис под държавен контрол. Ако стане законно да се култивира марихуаната, бизнесът ще бъде много по-прозрачен, като вече няма да се притеснява да наема купувачи, за да промъкват марихуаната през задната врата. По същество новият закон би направил по-евтино, по-лесно и по-безопасно управлението на "кофишоп".

Потребителите също биха се възползвали от предложеното законодателство, тъй като то би довело до по-добри качество на продукта, разнообразие и цена. Първо обаче, законопроектът ще трябва да се приеме и от Първа камара, където мнозинството е под въпрос.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види