Блайт Пепено - един от основателите на BirthStrike

Снимка: Linda Nylind

Те се отказват от деца заради климатичните промени

Измененията в климата бързо променят условията, в които живеем, но докъде бихте стигнали, за да спасите планетата? Ще изхвърляте боклука си разделно? Ще спрете с използването на найлонови торбички? Ще садите повече дръвчета? Или ще протестирате, отказвайки да родите дете, докато климатичните условия на планетата не се подобрят?

Последното е философия за живот на 33-годишната британка Блайт Пепено. Нейните страхове, свързани с климатичните промени, са толкова силни, че я тласнали към отказа да роди свое дете в несигурните условия за отглеждането му. Блайт вярва в теорията за предстоящ екологичен Армагедон и пред CNN заявява, че настоящият отрязък от време е най-лошият възможен за създаване на биологично семейство.

Тя и партньорът ѝ се обединили с още 330 души в организацията BirthStrike. 80% от членовете са жени и стоят твърдо зад убеждението, че първо трябва да помислим за бедственото бъдеще, което чертаят учените – зачестяване на пожарите, суша, недостиг на храна за милиони хора, преди да станем родители.

"Залагате чужд живот, казва 29-годишният Коди Харелсън, който наскоро се е присъединил към групата. Щом цифрите показват, че животът на Земята се влошава, не е почтено да наказвате още един човек с несигурно бъдеще.” На същото мнение е и друг член на BirthStrike Лори Ден, която добавя, че изменението на климата ще засегне производството на храни и ресурси, което от своя страна ще доведе до войни в различни точки на планетата.

BirthStrike е една от много групи от цял свят, за които е въпрос на етика да се откажат от деца, щом има неоспорими факти, доказващи глобалното затопляне. Conceivable Future е друга мрежа от жени в Америка, основана през 2015 година, която информира за измененията в климата и отговорността, която носим към бъдещите поколения.

"Има научни доказателства, че животът на децата ще бъде много по-труден... Все още ли искате деца?”, публикува една от представителките на организацията Александрия Окасио-Кортес пред своите 3 милиона последователи в Инстаграм. Тя е участвала и на конференцията Green New Deal, която се проведе през февруари тази година и се обсъдиха мерките за една по-зелена планета.

В допълнение с качеството на живот за следващите поколения някои родители не искат да имат деца и заради допълните въглеродни емисии, които техните наследници ще произведат. Population Matters, британска благотворителна организация смята, че устойчивата популация на човешкото население е от съществено значение за намаляването на вредните емисии и спасяването на тропическите гори.

През 2018 година Международната организация към ООН, следяща измененията на климата (IPCC,) предупреди, че разполагаме само с 11 години, за да предотвратим катастрофалните вреди, които са нанесени на нашата планета. Друго проучване на ООН е стихнало до заключението, че до 2030 година планетата ни ще е населявана от 8.5 милиарда души, а до  2100 – от 11 милиарда души. Според Световната банка всеки от тях ще излъчва средно по 5 тона въглероден диоксид годишно.

По-голямата част от прогнозиращия растеж на населението ще е в развиващите се страни, където се отделят и по-високи емисии на въглероден диоксид. За сравнение средният американец отделя 15.6 метрични тона за година, а в Шри Ланка и Гана се отделят по по-малко от 1 тон на глава на населението също за една година. Но това означава ли, че в индустриализираните страни трябва да имат по-малко деца, за да намалят вредните емисии?

Може да не е толкова просто. Според проучване от 2014 година намаляването на човешкото население не е решение на екологичните ни проблеми. Според използваните модели дори да останем 7 милиарда души на планетата до края на века, пак ще сме изправени пред същите трудности, свързани с глобалното затопляне и опазването на природата.

Отказът от деца може да има полза едва за три поколения напред, стига населението на населението на Земята се стопи дотолкова, че въглеродният отпечатък вече няма да е проблем. Но обезлюдяването на планетата ни не може да е инструмент в борбата с глобалното затопляне. Вместо това изследването съветват обществото да ограничи вредните емисии, които отделя. "Ако всички започнем да живеем като Щатите, ще ни трябват още 6 планети”, казват изследователите.

И BirthStrike, и Conceivable Future не желаят да определят вярванията си като пропаганда срещу децата. Те не обвиняват хората, които искат семейството им да се увеличи с още един член, и категорично заявяват, че не са антитаналистчно движение, а организация, целяща да притисне политиката към по-адекватни мерки срещу глобалното затопляне.

"Моята роля е да бъда активист за по-добър живот, а не майка, но не оспорвам важността на майчинството, твърди Блайт Пепено. Сега е моментът да поставим системата на колене и да я принудим да действа. Защото всеки ден, в който стоим безучастни, е още един ден, в който повече хора ще умрат, повече животински видове ще изчезнат и дори да създадем многолюдно семейство, заедно ще се насочим към една напълно необитаема планета.”

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види