Снимка: Devaiah Mallanga

Защо не трябва да яздим слонове

Слон на 43 години загина във Виетнам. Името на женската е На Лиенг. Тя беше експлоатирана в туристическата индустрия за разходки на екзалтирани туристи. Вероятна причина за смъртта й според лекарите е – изтощение. И за съжаление, подобни случаи не са изолирани.

Неотдавна 40-годишен мъжки слон също загина от преумора и претоварване в "туристическия бранш". Няколко месеца по-рано 36-годишен мъжки също се срина. Той бе намерен мъртъв с верига на предния крак. През 2013-та година два женски слона, отново поради умора и глад, загинаха във Виетнам.
Към момента в страната са останали 55 слона в плен. Данните са от д-р Фам Вантин, ветеринарен лекар от Виетнамския център за опазване на слоновете. Почти всички от слоновете в турзима страдат от стрес и изтощение.

"Туристите отиват в Дак Лак, за да яздят слон. Това е много скъпо удоволствие и алчността на собствениците принуждава животните да работят по цял ден без почивка. В сухия сезон ситуацията е критична! Слоновете буквално изнемощяват от глад. И в някои случаи – умират."

Слонове в плен

В световен машаб има от около 38 000 до 50 000 азиатски слона. Това са застрашени видове от Червената книга. Освен във Виетнам слонове се използват за туристически разходки и от други нации – Индия, Шри Ланка, Лаос, Камбоджа, Индонезия и Тайланд.

През 2010-та година Световната защита на животните документира условията на пленените слонове в Тайланд. Организацията проучи съдбата на 1688 слона в 118 места в страната, повечето от които – участници в разходки или атракции.

Според доклада, повече от половината от тези пленници живеят в ужасни условия. Те са завързани, нямат възможност да общуват със себеподобни и не получават ветеринарни грижи.

"Жестоко откъснати от дивата природа или отглеждани в плен", се казва в доклада, "тези слонове са отнети от своите майки и стада още от бебета. Онези от тях, които служат на туристите, са подложени на огромни физически и психически травми. Ударите и нараняванията са само някои от методите, използвани за дресура и пречупване на духа им, за да ги накарат да се държат покорно и да изпълняват заповеди."

Процес на пречупване: как се става пленник

Д-р Ян Шмид-Бурбах е старши съветник по дивата природа и ветеринарен лекар в Световна защита на животните в Банкок. "Туристите могат да мислят, че дейности като яздене на слон не причиняват вреда", казва той, "Но бруталната истина е, че пречупването на духа на тези животни до степен, че позволяват на хората да взаимодействат с тях, включва жестокост при всяка тяхна стъпка."

Собствениците им не ги склоняват с думи и разговори, те имат специфичен и доста жесток метод. През 2002-ра година National Geographic излъчи един от първите филми, даващи гласност, за това което популярно се нарича "пречупване". Терорът и побоят започват още от момента, в който слонът е отнет като бебе. Те го държат в клетка в продължение на дни и смазват духа му. Това е подготвката за туристическата индустрия.

Има и други методи за подчиняване на младите слонове. Според доклад за трафика от 2014-та година "Оценка на търговията с живи слонове в Тайланд", дивите слонове са затваряне в капан, яма. Стадото се огражда, за да бъдат уловени бебетата по-лесно. Но тъй като майките яростно бранят децата си, често бракониерите убиват големите слонове, за да стигнат до техните малки. Части от тялото на убитите индивиди се продават с цел печалба.

Отвлечени от дивата природа

Не е ясно колко често се практикува методът на пречупване или капанът. Но пазарът на бебета е голям. Според доклади за трафика, цената на здрав слон е над 33 000 долара. Последствията от бракониерството са сериозни. Саймън Хеджис, съпретседател на експертна група за азиатските слонове казва: "Една от основните заплахи пред азиатските слонове е незаконната търговия." Разпространението на слонове в плен е една от причините Тайланд да процъфтява. Дивите слонове попадат в обхвата на закона за защита на дивите животни от 1992-ра година, който дава особена защита и санкции за залавяне и убийство на слон. Но! След като веднъж попадне в плен животното е под протекцията на закона за животните от 1939-та година, където са категоризирани като добитък.

Туризмът

Ако вземем под внимание бруталния процес на обучение, съчетан със сериозните изследвания и наблюдения върху физическите и емоционалните щети върху слоновете, дивата природа, семейните връзки и интелигентност – не става ясно защо туристите, които посещават Азия, все още искат да яздят слонове.

Световната защита на животните проведе друго проучване през 2014-та година. То установи, че близо 50% от пътниците "плащат за приключение с животни, защото обичат животните", казва Шмид Бурбах. Тези туристи могат да бъдат шокирани, ако разберат, че в някои случаи слоновете наистина се чувстват много зле.

"Когато виждате затворено диво животно на почивката си, често не виждате жестокостта, която стои зад неговото смирение", казва Шмид-Бурбах. "Важно е да се помни, че едно затворено диво животно в развлекателната индустрия никога не може наистина да има живот, свободен от страдание и експлоатация."

За някои туристи да стоиш на гърба на най-големия сухоземен бозайник в света е удоволствие на първо място в списъка им с развлечения. За други - само невежи глупаци биха помислили за такова осъдително удоволствие.

Добрата новина е, че вече има туристически фирми, които не се опитват да изкарват пари на гърба на слоновете. Една от тях обслужва над 250 000 пътници годишно и изцяло е премахнала походите с големите бозайници от всичките си маршрути. Тяхното решение вдъхновява и други фирми, които следват този пример. И най-важното – проблемът придобива популярност сред туристите, които също отказват да участват в разходките със слонове.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види