"Безплатни прегръдки от татко"

Трогателен социален експеримент на ентусиасти. Група емпати посетиха Прайда в Питсбърг с тениски, които предлагат "Безплатни прегръдки от мама и татко". Близостта беше безвъзмездно предложена за онези, които са отхвърлени от семействата си или не срещат разбиране за своята сексуална ориентация.

Стотици младежи се възползваха от предложената нежност. От заместителите на майчините и бащини топлина и любов. Стотици.

Нека ви разкажем за двама от тях.

Той е изгонен от дома си на 19 години. Когато родителите му разбират, че е гей. Оттогава не са се чували. "Той се разплака на рамото ми. Започна да хлипа. Стисна ме с цялата сила, която имаше. Почувствах част от неговата болка, предполагам – много малка част от огромната му тъга.", разказва Хауи Дитман - таткото от експеримента.

Момчето е изоставено заради това, което е. Заради това, което обича. На 9-ти юни 2019-та година той участва в Прайда, за да отпразнува своята любов. Но при спомена за своето семейство той рухна. Рухна в прегръдката на напълно непознат.

Сега за нея! Тя отказва да сподели подробности за своя живот. Но видяла надписа за безплатни прегръдки отдалеч, тя пристига до "таткото" с насълзени очи.

"Тя стоеше пред мен и ме гледаше с тъга и безпомощност, които никога няма да забравя. Прегърна ме с всичка сила. Прегърнах я и аз. Този момент продължи много дълго, тя сякаш се стопи в мен. После ми благодари. Не можах да спра да мисля за нея. Какво ли е преживяла със семейството си... онези, които би трябвало да са до нас, каквото и да става. При кого ли отива, когато има нужда от съвет за любовта, парите, живота... С кого споделя спомените, в които присъстват само нейните родители? Как изглеждат нейните уикенди и празници. Дали все още се надява на телефонно обаждане с безусловна любов от другата страна. Не разбрах историята й, но не беше трудно да разбера, че тя е загубила онези, които е трябвало да я обичат повече от всичко и завинаги."

Представяте ли си такива родители?

Представете си, че вашето дете се нуждае от вас толкова много, че е готово да потъне в прегръдката на напълно непознат. И да плаче безутешно, просто защото този случаен човек носи тениска, която предлага "прегръдката на татко". Помислете колко много болка има в това.

Опитайте да си представите колко дълбоки са техните рани.

"Моля ви, не бъдете родител на дете, което трябва да понесе подобно бреме. Срещнах много от тях! Ако сте от тези "изоставени" деца или познавате такива – кажете им, че мога да бъда баща по заместване, винаги, когато имат нужда! Тук съм!", Хауи Дитман. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види