Нова техника за генно редактиране избягва нежеланите мутации

Американски учени оповестиха, че са създали нова техника за генно редактиране, която избягва необходимостта да се изреже част от ДНК, коригирайки по този начин дефект на използваните понастоящем методи, който е свързан с поява на нежелани мутации в генома.

"Новата техника функционира по-скоро като молекулярно лепило, отколкото като молекулярни ножици", поясниха авторите на изследването от Колумбийския университет в Ню Йорк. 

Разработен през 2012 г. и впоследствие използван в хиляди лаборатории в целия свят, методът Crispr/Cas9 революционизира генното редактиране. Той позволява да се модифицира по прецизен, бърз и евтин начин част от генома, за да се отстрани предизвикващ заболяване мутирал ген или растение да стане по-резистентно към болести.

Методът, вдъхновен от механизъм, който е открит в бактерии, се изразява в това да се изреже част от ДНК на точно определено място с помощта на ензим. Затова е наречен молекулярни ножици. Впоследствие той отключва механизми за самовъзстановяване на клетките. Този възстановителен процес обаче може да доведе до грешки, създавайки неумишлени промени в генома. Резултатите от изследване, които бяха публикувани миналата година, показаха, че въпросните неочаквани мутации са значими, чести и досега са били подценявани.

"Новата техника преодолява тези пречки, като функционира по друг начин", поясни ръководителят на екипа, биохимикът Самюъл Стърнбърг. Учените са изследвали свойствата на т.нар. скачащи гени - фрагменти ДНК, които могат да се преместват от едно място на друго върху хромозомите и да се реплицират. "Скачащите гени" притежават всички нужни химични свойства, за да проникнат в участъци на ДНК", отбеляза ученият. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види