Снимка: Josh Bean

По-високите температури причиняват по-къси бременности

Глобалното повишаване на температурите не причинява единствено затопляне на окена и опустошителни диви пожари. Все по-екстремните горещини имат значение за протичането, качеството и продължителността на бременностите. А това от своя страна има сериозно отношение към здравето и когнитивното развитие на бебетата.  

Наскоро списание Nature Climate Change публикува изследване с ръководител Алън Барека, професор по околна среда и човешко здраве. Резултатите от проучването показват, че ражданията се увеличават в дните, когато температурите надвишават 32 градуса, и спадат, когато високите стойности се понижат.

Броят на ражданията се увеличава с 5% в дните, когато термометрите са показвали над 32 градуса. И нещо още по-притеснително - ражданията в периоди на горещини се случват между шест дни и две седмици по-рано, отколкото е здравословно за майката и плода.

Изследователите в проекта анализират статистиката, за да установят съществува ли пряка връзка между раждаемост и климат в САЩ за периода от 1969 до 1988 г.

Екипът обобщава, че за времето на проучването в САЩ се губят около 151 000 гестационни дни годишно – т.е. около 25 000 раждания на година се случват по-рано само заради периодите на екстремни горещини.

Изследователите обясняват и защо зависимостта между преждевременните раждания и високите температури е толкова силна. Високите температури водят до стрес за сърдечно-съдовата система и повишаване на нивата на окситоцин. Това допринася за ускоряване на родилния процес. В тези периоди от годината майките са изложени на повишен риск от прееклампсия, хипертония и редица други здравословни проблеми.

Един от любопитните изводи от проучването е, че високите температури имат по-голям ефект върху бебетата на черни майки, отколкото върху тези на белите. Необходими са 30 дни след рисковото излагане на топлина, за да се върне нормалното протичане на бременността сред черните майки.

Над един милион недоносени деца умират в световен мащаб всяка година. Бебетата, родени рано, са изложени на по-висок риск от астма, забавяне на развитието и необходимост да бъдат хоспитализирани още в началото на живота си.

Очаква се изменението на климата да доведе до изключително горещи дни, които биха могли да засегнат 42 000 бременности.

Ако се положат усилия на международно ниво за забавянето или дори за обръщането на глобалното затопляне, можем да защитим и дори спасим хиляди деца по целия свят.  

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види