"Отвъд зимата" от Исабел Алиенде

"Насред зимата разбрах най-сетне, че има в мен непобедимо лято“ – именно този цитат на Албер Камю е изнесен като епиграф към новия роман на Исабел Алиенде "Отвъд зимата“. И тримата герои в тази книга стигат до това прозрение на Камю.

Произведението започва с незначително пътно-транспортно произшествие, което става катализатор на неочаквана и развиваща се история на любов между двама души, които смятат, че в животите им отдавна цари зима. А истинската зима цари в Бруклин, където се развива действието – зима, каквато отдавна не е имало – с много сняг, бури, непроходимост. 60-годишният учен-филолог Ричард Боумастер се забива в колата на Евелин Ортега – млада емигрантка от Гватемала без никакви документи, на която дава своята визитка за по-нататъшен контакт. И това, което отначало изглежда като малко неудобство, приема непредвидим и доста по-сериозен обрат, когато Евелин още същата вечер се появява внезапно в дома на Ричард, тъсейки помощ. Недоумявайки, той моли своята квартирантка Лусия Марас – 62-годишна чилийка, лектор в неговия университет, за съвет и за помощ при езиковото общуване. Така тримата преживяват ужасна бурна зимна нощ, в която разбират, че отвъд зимата има място и за нежна любов, и за непобедимо лято, което идва, когато най-малко го очакваш. Тримата съвършено различни персонажи са обединени от Алиенде в омгьосваща история, която от Бруклин се премества в Гватемала и нейното недалечно минало и в Чили и Бразилия от 70-те години. На страниците на романа са засегнати актуални теми като емиграцията и бежанците, правата на човека, политическата ситуация в Северна Америка,  и вярата в любовта и правото на втори шанс.

Героите се забъркват в история, която ще ги обедини и сближи, защото на фона на стряскащия зимен пейзаж се появява и... един труп. Който разкрива съвсем друг пласт от сюжета.

Заклещени от метеорологичните условия, героите ще споделят съдбите си, нелеки и за тримата, ще се опознаят, ще направят план на действията си и... ще действат. А какво ще излезе от това, ще разберете като прочетете този роман на Алиенде. В който тя отново ни вълнува с интересна история предадена с богат език и впечатляващо майсторство. Съспенсът е в действие, но все пак приятелството и любовта си проправят път в непроходимата зима и отиват отвъд нея.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види