Бягаме за океаните, защото всеки километър е от значение

През 2018 година adidas даде старт на глобалното движение Run For The Oceans, което обедини почти един милион бегачи от целия свят и сърба 1 милион долара за дългогодишния си партньор Parley. Средствата са помогнали директно за образованието на 100 000 младежи от програмата Parley Ocean School и техните семейства, живещи в крайбрежните региони, силно засегнати от замърсяването с пластмаса. Като част бяха създадени и 5 милиона чифта спортни обувки от рециклирана пластмаса от океаните.

През 2018 година България се нареди на 51-во място сред всички държави, включили се в движението, с избягани над 9 000 километра.

Всеки може да се включи в глобалното движение Run For The Oceans като инсталира приложението Runtastic, регистрира се, и се включи в предизвикателството Run For The Oceans. Всеки километър е от значение.

Общността на бегачите adidas Runners Sofia също ще бъде част от инициативата. Независимо дали напреднал или начинаещ бегач без никакъв опит – капитаните и треньорите на общността са подготвили различни по натовареност бягания. На Световния ден на океаните 8-ми юни от 10:00 часа на стадион "Васил Левски", Fit City adidas ще очаква всички, които искат да помогнат в борбата за спасяване на океаните от замърсяването с пластмаса.

Тази година глобалното движение ще обедини още повече бегачи, за да достигне целта от 1.5 милиона долара дарение. За всеки километър, избяган между 8-ми и 16-ти юни, adidas ще дари 1 долар на програмите на Parley Ocean School, като инвестицията ще бъде насочена към следващата фаза на развитие и старт на платформата за млади активисти на Parley.

С основната цел да привлече още повече млади хора и да провокира дълготрайна промяна в поведението на хората, платформата ще разполага с дигитална програма, която ще даде достъп до умения, различни инструменти и знания, нужни за опазването на океаните. Тя също ще бъде и дигиталното пространство, където активистите ще могат да се събират, обменят идеи и да имат достъп до събития и комуникация с ментори.

Кризата със замърсяването с пластмаса, с която се сблъскваме, се развива с критични темпове. Нужно е да осъзнаем, че имаме ежедневно влияние с пластмасата, която използваме и хвърляме. Всяка минута еквивалентът на камион за боклук с пластмаса се изхвърля в океаните и до 2050 година ще се сблъскаме с реална ситуация, в която в морето ще има повече пластмаса, отколкото риба. През 2016 година adidas създава първите продукти от рециклирана пластмаса от океаните и две години по-късно произвежда 6 милиона чифта спортни обувки adidas x Parley, като сега целта е 11 милиона чифта. 

Сирил Гутч, Основател и Изпълнителен директор, Parley for the Oceans споделя: "Run For the Oceans" е чудесна възможност да обърнем внимание на океаните. Това е инициатива, чрез която бегачите имат възможност да се обединят и да посветят времето и енергията си, за да генерират инвестиция, насочена за спасяването на океаните. Тази година това е новата ни платформа за активисти – глобалната сцена за следващото поколение талантливи млади хора и лидери. Като гласът на бъдещето, новото поколение е съставено от най-убедителните учители и най-добрите посланици, които да образоват родители си, индустрията, лидерите и политиците. Младите са най-голямата надежда, защото са водени от най-силната мотивация – собственото си оцеляване. Няма как да сме по-благодарни на нашия партньор  adidas, който ни позволява да развиваме инициативата и да я превърнем с ураган на промяната."

Присъединете се към Run For The Оceans между 8-ми и 16-ти юни от всяка точка на света или бягайте с adidas Runners Sofia на 8-ми и 15-ти юни от 10:00 часа на Национален стадион "Васил Левски", Fit City.

Намерете повече информация за adidas Runners Sofia и глобалното движение Run For The Oceans във Facebook.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види