Глен Милър

Безследно изчезнали

Глен Милър

Глен Милър е една от легендите на джаза и най-успешният артист в Америка през 30-те и 40-те години на миналия век. Доказателство за страхотната му кариера е фактът, че той има повече номер 1 хитове в класациите от Елвис Пресли и Beatles.

Въпреки парите и славата лидерът на едни от най-известните бег бендове от суинг ерата се записва в армията в началото на Втората световна война. Флотът и пехотата му отказват, защото на 38 години музикантът не е годен за доброволец. Впоследствие връзките му позволяват да бъде назначен във военновъздушните сили.

В армията Милър организира джаз бенд, с който модернизира армейската музика. По време на службата си той често се изявява в пропагандни радио предавания и продължава да записва музика.

През 1944 г. Глен Милър трябва да отлети за Франция, където да изнесе концерт за американска военна част. Музикантът не стига до базата, защото самолетът му се разбива край Английския канал, а Милър и двамата му спътници изчезват безследно.

Джими Хофа

Източник: Pinterest

Името на могъщия профсъюзен лидер е обвито в слухове, още докато той е жив. Хофа прави светкавична кариера в синдиката на шофьорите на камиони Teamsters и през 1958 г. става президент на организацията. Той един от най-успешните синдикални водачи в историята на САЩ, който в пика на кариерата си е начело на 2,3 млн. членове на организацията.

Тъмната страна на Хофа е фактът, че той е свързан с мафията още от самото начало на кариерата си. През 60-те срещу него са заведени дела за измама, опит за подкуп, сплашване на съдебни заседатели и сделки с мафията. Заради всичко това той получава ефективна 13-годишна присъда. Хофа все пак излиза от затвора предсрочно през 1971 г., но е принуден да се откаже от президентския си пост в Teamsters и му е забранено да участва в профсъюзни организации до 1980 г.

Джими Хофа за последно е видян на паркинг в Детройт през 1975 г. Оттогава той е в неизвестност, но предположенията за това какво се е случило с 62-годишния мъж са многобройни и всичките вклюват тежката ръка на мафията.

Според някои теории тялото на профсъюзния лидер е било вградено в основите на една от трибуните на стария Giants Stadium. Според други то е било скрито по същия начин в основите на Музея на Ренесанса в Детройт или пък се намира под плувен басейн. Всички останали предположения от рода на това, че е минал през месомелачка до това, че е бил пресован с преса от морга за автомобили звучат по-скоро комиксови, отколкото реални. Но пък хората, които ги разправят, разчитат на това,че мафията има въображение...

Амелия Еърхарт

Снимка: Getty Images

Амелия Еърхарт буквално е летяла преди своите съвременници. Само за 39 години тя печели славата на един непоколебим дух, който принадлежи повече на небето, отколкото на земята.

Еърхарт е първата жена авиатор, която сама прелита над Атлантическия океан и дори получава медал за посижението си. Това я прави изключително популярна медийна звезда, която пише няколко много успешни книги за приключенията си във въздуха. Амелия Еърхарт създава школа за жени пилоти и се посвещава на обучението им, освен това е едно от най-известните лица на феминизма от началото на 20. век.

На върха на славата й, самолетът на американката изчезва безследно през 1937 г. по време на полет над Тихия океан. Предполага се, че горивото на машината е свършило и тя се е разбила някъде край остров Хоуланд. Всички опити да бъдат намерени телата на Амелия Еърхарт и навигатора Фред Нунан са неуспешни и те са обявени за мъртви през 1939 г.

Хенри Хъдсън

Хенри Хъдсън, 1565–1611

Хъдсън е един от най-известните откриватели в цялата история на географията. Британецът изследва голяма част от днешните Канада и севериозтачната част на САЩ през 17. век, а днес редица езера, реки и протоци носят неговото име.

Всичко върви отлично за него до четвъртата експедиция, когато корабът му попада в хватката на ледовете. След месеци на студ, глад и неподвижност през 1611 г. екипажът на кораба се разбунтува срещу намеренията на капитана им да продължат експедицията.

В резултат на това метежниците изхвърлят Хъдсън, неговия син и неколцина верни му мъже в една спасителна лодка и ги оставят на волята на съдбата край днешния залив Джеймс.

До ден-днешен не се знае как е приключил жизненият път на известния изследовател. Разбунтувалите се моряци успяват да стигнат до Англия, където са съдени, но не получават присъди.

Харолд Холт

Снимка: Getty Images

Името със сигурност не ви говори нищо, но той е единственият министър-председател, който е изчезнал мистериозно по време на мандата си.

Холт е дългогодишен член на австралийския парламент и 17-ти министър-председател на страната. Освен това е запален плувец с голям опит. През 1967 г. Харлод Холт отива да плува в океана близо до Портсий и не се връща повече.

След два дни търсене, тялото на 59-годишния политик не е намерено и той е обявен за мъртъв. Според властите Холт или е бил отнесен от течение и се е удавил, или е бил изяден от акула.

Хайнрих Мюлер

Източник: Wikimedia

Хайнрих Мюлер е единственият висш нацист, който никога не е бил заловен, нито пък има доказателства за смъртта му.

Мюлер е роден в Мюнхен през 1900 г. и прави успешна полицейска кариера по времето на Ваймарската република. През 1939 г. Мюлер вече е начело на Гестапо и една от ключовите фигури в нацисткия режим, а в редиците на партията е известен със своята дисципилина, работохолизъм и фанатична омраза към комунистите. С активните си действия той значително допринася за престъпленията на Третия райх и по-специално за Холокоста.

За последно Хайнрих Мюлер е видян в Берлин през 1945 г., след което следите му се губят. Една от теориите за съдбата му е, че той е последвал мнозина други нацисти към Южна Америка. Според други той е бил пленен от американците, заради тайните, които е знаел. Според трети шефът на Гестапо сам се е предал на руснаците.

Роалд Амундсен

Източник: Wikipedia

Амундсен е един от най-великите арктически изследователи в историята и постиженията му са наистина забележителни.

През 1911 г. норвежецът става първият човек, достигнал Южният полюс, след луда надпревара с англичанина Робърт Скот. Скот не се завръща от тази експедиция в ледената пустиня.

През 1926 г. Амундсен е начело на първата експедиция със самолет до Северния полюс и така става първият човек, който е бил и на двата полюса.

Роалд Амундсен изчезва с още петима души през 1928 г. по време на полет, който е част от спасителна мисия в Арктика. Останките от самолета им са намерени край Трьомсо, но не и телата. Предполага се, че самолетът се е разбил в Баренцово море и въпреки, че норвежките власти организират търсене, Амундсен никога не е открит.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види