Снимка: Daria Litvinova

8 подкаста за продуктивност

Подкастите набират все повече и повече популярност у нас и днес можеш да откриеш такива на всякакви теми – от фантастични разкази през интервюта с известни личности до съвети как да си подредиш живота. Ще разгледаме няколко издания, които могат да ни помогнат да си подредим живота. 

StartUp podcast

StartUp Podcast съществува от пет години и както можете да се досетите от заглавието, това е документално шоу за предприемачи и стартъпи. Всеки сезон е отделен минисериал, който е посветен на определена тема. Например, последният, осми, разказва за американски свещеници, които се опитват да създадат нови църкви и да променят консервативната система. Има и по-традиционни бизнес теми – рисков капитал и инвестиции в ново начинание; или пък "стартъп автобус“ – експеримент с 25 предприемачи, на които им било предложено една седмица да пътуват в автобус и да измислят нов проект.

By the Book

Самите автори описват подкаста като наполовина риалити шоу, наполовина селф хелп подкаст и един голям социален експеримент. За всеки епизод водещите избират селф хелп книга и една седмица се опитват да живеят по нейните принципи, за да разберат къде има истински полезни съвети, за кое си струва да се отдели време и за кое не.

Start with This

NIGHTVALEPRESENTS.COM

Може да сте чували за Welcome to Night Vale – един от най-известните художествени подкасти. В Start with this неговите създатели разказват за творческия процес – например, кога да започнете да превръщате идеите си в реалност или как да се научите да приемате обратна връзка за работата си (и най-накрая да престанете да приемате отзивите за работата си като критика към самите вас). Авторите на подкаста дават на слушателите си и домашна работа и ако ги  подкрепите в Patreon, то можете да я споделяте с другите участници.

How I Built This

Журналистът и радиоводещ, Гай Рас, прави интервюта с предприемачи, които са стартирали известни компании. Интересното е, че Рас избира най-различни бизнеси. Дори и да не планирате да започнете скоро свой собствен бизнес, то не пречи да чуете чужди истории за успех – напълно вероятно е да откриете вдъхновение за някакво ваше си занимание.

Personal Best

Повечето селф хелп книги ни призовават да се замислим за някакви мащабни цели – рязко да променим живота си, да намерим призванието си, да отхвърлим всичко ненужно и т.н. Авторите на Personal Best честно си признават, че да промениш живота си е сложно, а и не гарантират, че могат да дават съвети, които ще помогнат на всички без изключение. Вместо големи теми, разглеждат конкретни въпроси – например, навика да се успиваш и да закъсняваш или това да не умееш да водиш общи приказки с касиерите в магазина. Най-хубавото на този подкаст е искрената заинтересованост от страна на авторите към своите герои.

Launch

Подкастът е на Джон Аугуст – сценарист на "Чарли и шоколадовата фабрика“ и много други. Преди няколко години авторът решава да напише книга и да разбере по-добре как е построен издателският бизнес. Така се стига и до подкаста, посветен на тази тема – водещият поетапно разказва за създаването на книгата. Ако някога сте си мечтали да напишете книга, но не сте стигали по-далеч от желанието си, то Launch ще ви бъде от полза. Ясно е, че да издадеш книга в Щатите и тук е съвсем различно, но подкастът ще ви бъде полезен да разберете основния процес и колко усилия трябва да вложите в него.

Before Breakfast

Лаура Вандеркем смята, че кратките съвети за продуктивност, които дава, много лесно могат да бъдат изпълнявани сутрин с първата чаша кафе. Всеки епизод е с продължителност не повече от 10 минути и съдържа кратки и прости препоръки – например, как най-добре да планираме седмицата си; как да поддържаме имейла си и как да прекарваме времето в срещи пълноценно. Някои съвети могат да ни се сторят очевидни, но нека бъдем реалисти – няма вълшебно хапче, което ще ни помогне да спрем да изключваме алармата сутрин и да си казваме "само още 5 минути, 5 минути…“.

Side Hustle School

Подкастът е с доста актуална тема, а именно как да съчетаваме основната си работа с допълнителна – такава за душата или такава, която след време може да прерасне в нещо по-голямо.  Водещият ни среща с историите на най-различни хора, които си имат допълнително занимание -  например, има випуск за канадки, които измислили радиогледачки за малките или жена, която продава книги в добро състояние в Instagram. Има много серии, но те са кратки, така че бързо може да откриете десетки истории. Епизодите излизат всеки ден, а в края на седмицата авторът прави конкретни изводи за своите гости и ги поднася под формата на съвети за слушателите.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види