Снимка: Jason Cooper

Най-високите статуи в света

Най-високата статуя в света ще бъде в Индия и тя ще е е наистина висока. Герой от борбата на индийците за независимост като Сардар Валабай Пател заслужава паметник на височина от 182 метра и нищо друго.

Проектът е лична идея на индийския премиер Нарендра Моди, който я лансира по време на кампанията си на изборите през 2013 г. По-точно, Моди казва, че "всеки индиец съжалява, че Пател не е станал премиер след обединението."

Пател заема поста вицепремиер в първото независимо индийско правителство след 1947 г. Той е известен с решителността, с която работи за това враждуващите местни фракции, разположени на различните територии, да се обединят в днешна Индия.

Над 2500 работници строят мащабния проект от 2013 г. насам на остров сред река, близо до язовира Нармада. Предвижда се статуята да бъде свързана с мост с увеселителен парк и градина.

Официалното име на монумента е Статуята на Обединението, а разходите по проекта ще възлязат на около 430 милиона долара. Статуята ще бъде открита на 31 октомври 2018 г.

Ето кои са най-високите статуи към момента.

Spring Temple Buddha

Spring Temple Buddha

Най-високата статуя в света в момента е Spring Temple Buddha в китайската провинция Лушан.

Тя е построена между 1997-2008 г. и струва около 55 милиона долара. Този огромен монумент се издига на 153 метра, а строежът е планиран малко след като талибаните взривяват двете древни статуи на Буда в долината Бамян, Афганистан през 2001 г.

Laykyun Setkyar

Laykyun Setkyar

Друга сред най-високите статуи в света също се намира в Азия. Всъщност, Буда може да е горд с последователите си, защото те не спират да издигат образа му все по-високо в небето.  

Монументът се издига на цели 116 метра в селото Катакан Таунг в централен Мианмар и е завършен през 2008 г.

Ushiku Daibutsu

Ushiku Daibutsu

Този красив бронзов монумент е издигнат през 1993 г.в град Ушику, Япония.

110-метровият монумент от бронз представя Буда в едно от превъплъщенията му - Буда на неизмеримата светлина и живот.

Посланието със сигурност е повече от позитивно, а туристите могат да се качат с асансьор до върха на статуята за още позитивни преживявания с гледката на околността.

Cristo Rei

Cristo Rei

Циментовата статуя на височина 110 метра се намира на скалите край Алмада, Лисабон.

Идеята за нея се ражда през 1934 г., когато кардиналът на Лисабон вижда прочутата статуя на Исус в Рио де Жанейро по време на посещение в Бразилия. Португалците построяват статуята за 10 години и през 1959 г. тя вече се издига на 110 метра над земята. Монументът се състои от 28 метрова статуя на Божия син, който е стъпил на структура във формата на порта, която е виска 82 метра.

Тялото на Христос и ръцете му оформят своеобразен кръсти и това е молитва за това небесните сили винаги да бдят над Лисабон.

Guan Yin

[[photo:2306]]

Тази статуя на богинята Гуан Ин е висока 108 метра и се намира в южната част на китайския остров Хайнан.

Статуята е построена е за 6 години и е осветена през 2005 г. от 196 монаси от различни будистки групи в присъствието на десетки хиляди вярващи.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види