Снимка: softwearautomation.com

Нов шевен робот за тениски може да преобърне изцяло текстилната индустрия

Ушиването на семпли модели дрехи е един от тези трудоемки процеси, които изглежда, е бил автоматизиран преди векове. Но да се използва робот за целта крие риск. Платът се разтяга, особено този, предназначен на тениските. Човек лесно може да намести плата на момента, като следи той да остане прав, но роботите не винаги се справят добре с подобна импровизация. (Нанизването на връзките на маратонките е подобно предизвикателство.)

През 2015 г., след години проучване, SoftWear Automation представи LOWRY, шевен робот, който използва погледа на машината, за да наблюдава и регулира разместванията на плата. Въпреки, че първоначално е бил в състояние да изработва опростени продукти, като рогозки за баня, сега технологията е напреднала достатъчно, за да може да ушие цяла тениска или чифт дънки. Според компанията, той осъществява това по-бързо от човек.

Най-голямото предимство, според SoftWear Automation е, че линия, изцяло съставена от тези роботи, може да замени традиционна поточна линия от 10 работници и произведе около 1142 тениски за осем часа, в сравнение с 669 ушити от хора. От друга гледна точка, роботът под ръководството на един човек, може да произведе толкова тениски за час, колкото са в състояние да ушият около 17 човека.

Компанията се очертава като лидер сред опитващите се да автоматизират шиенето, привличайки вниманието на производители на домашни потреби и разбира се облекло, в това число компанията Tianyuan Garments, китайска фирма, която работи за марки като adidas и Armani. Tianyuan Garments инвестира 20 милиона щ.д. във фабрика в Литъл Рок, Арканзаз с площ от 9 300 кв.м., планирана да бъде открита през 2018 г. Фабриката ще разполага с 21 роботизирани поточни линии, доставени от SoftWear Automation и ще има производствен капацитет от 1.2 милиона тениски за година.

Обикновено производството в САЩ е много по-скъпо от това в Китай, благодарение на по-високите разходи за труд. Танг Ксихонг, председател на борда на директорите на Tianyuan Garments, заяви за World Textile Information Network, че в напълно автоматизирана продуктова линия, цената на човешкия труд е около 0.33 щ.д. за тениска. По данни на организацията Global Labour and Human Rights, за ушиването на дънкова риза в Бангладеш, цената на труда е около 0.22 щ.д. Стойността на същия труд в САЩ би била 7.47 щ.д., позиционирайки стойността на произведените от Tianyuan Garments във фабрики в Америка тениски, сред едни от най-евтините пазари на работна ръка в света.

Всъщност, SoftWear Automation започна да прави финансово оправдано производството на дрехи и други изделия в САЩ. Пит Сантора, търговски директор на компанията, сподели, че е получил първите си субсидии от Агенцията за напреднали изследователски проекти (Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA)) на Министерството на обраната на САЩ. По закон, военните сили на САЩ трябва да купуват произведени в Америка стоки, когато това е възможно и очевидно приветстват възможността да обличат войниците на по-изгодна цена, отколкото в момента. 

Разбираемо, навлизането на автоматизирано шивашко производство, предизвика притеснението, че през следващите десетилетия то може да замени безкрайно много ниско платени работници в Азия. Миналата година, Международната организация на труда (International Labour Organization (ILO)) изчисли, че около 64% от работещите в текстилната и обувната индустрии в Индонезия биха могли евентуално да се заменят с роботи. Във Виетнам цифрата е 86%, а в Камбоджа 88%. Докладът отбелязва, че работещите биха могли да получат по-добри надници, ако правителствата и работодателите започнат да ги обучават за нови високотехнологични професии. Ако те не направят това, последствията ще бъдат много тежки.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види