Снимка: Leo Correa

Вълна от насилие във връзка с президентските избори в Бразилия

Рио де Жанейро, 12 октомври, Жорж Сварцман, Франс прес

Вълна от агресия във връзка с предизборната кампания в Бразилия беляза седмицата след първия тур на президентските избори. Така се оправдаха страховете, че насилието в страната ще се разрасне, ако крайната десница дойде на власт.

Физическите атаки и заплахи срещу политическите противници, журналистите и хомосексуалистите създават опасения за отприщването на насилие, ако големият фаворит на тези избори Жаир Болсонаро стане президент на 28 октомври.

Транссексуалната Жулиана Барбоза чакала автобус в намиращия се недалеч от Рио де Жанейро град Нова Игуасу, когато била нападната от група амбулантни търговци с викове: "Трябва Болсонаро да спечели, за да изчистим улиците от тези боклуци", разказва бившата певица на фънк групата "Фурасао 2000" пред Франс прес.

"Отидох да им поискам обяснения и един от тях ме удари с метален прът по главата. Паднах на земята и те ми се нахвърлиха", каза Барбоза.

Освен ужаса, насилието струвало на транссексуалната и десет шева на главата.

В университетското градче в Куритиба, Южна Бразилия, младеж с шапка на Движението на работниците без земя (известно с окупирането на земеделски площи от негови поддръжници селяни и представители на коренното население) бе пребит във вторник, съобщиха местни медии.

В понеделник в град Салвадор, столицата на северния щат Баия, бе убит известният 63-годишен учител по капоейра /бразилско бойно изкуство с танцови и акробатични елементи/ Моа до Катенде заради думите си, че е гласувал за съперника на Болсонаро от левицата Фернандо Адад. Известният майстор на афробразилското бойно изкуство бе намушкан 12 пъти с нож в бар след спор по политически въпроси.

Заподозреният веднага заяви, че престъплението няма нищо общо с политиката. "Преса боклук! Убиецът на учителя по капоейра не е избирател на Болсонаро".

Освен това Бразилската асоциация на разследващите журналисти е регистрирала 137 случая на насилие (62 на физическо насилие и 75 в социалните мрежи) срещу журналисти, свързани с предизборната кампания.

Растящото насилие накара двамата кандидати за президентския пост в сряда да се опитат да успокоят страстите.

"На насилието не се отвръща с насилие", заяви Фернандо Адад, който е кандидат за президент от лявата Работническа партия.

 Ретроградни и нетолерантни

Болсонаро, който има навик да изобразява пистолети с пръстите си, се ограничи с това да "изрази съжаление" по повод насилието, като напомни, че и той самият е станал жертва на нетолерантността. Той оцеля, след като на 6 септември бе намушкан с нож на предизборна проява.

След това обаче втвърди тона: "Не са ми нужни гласовете на всички тези, които упражняват насилие срещу избирателите, които не гласуват за мен", написа в Туитър бившият капитан от армията, който многократно е оправдавал мъченията при военната диктатура от 1964-1985 г.

"Този призив е добре дошъл, защото ситуацията е твърде деликатна", заяви социологът Игнасио Кано от Държавния университет на Рио де Жанейро и член на центъра за анализ на насилието.

Вълната от насилие обаче "бе напълно предвидима, защото всичко, което се случва, е угодно на най-ретроградните и нетолерантни кръгове, които оправдават атаките с начина, по който са гласували хората", твърди Кано.

Болсонаро се е устремил към убедителна победа. За него се очаква да гласуват 58 процента от избирателите, а за Адад - 29 процента, сочат данните от социологическо проучване на "Датафоля" от сряда.

Програмата на кандидата от Социалнолибералната партия предвижда за всички действащи полицаи "'юридическа защита, гарантирана от държавата", смятана за разрешение да убиват.

"Фавелите са основна мишена за тези политики", защото са контролирани от банди на наркотрафиканти и военизирани групи, добавя Кано.

Според писателя Андерсон Франса, участвал в кампанията на кандидатката от Зелените Марина Силва, в Бразилия сега наистина има "опасения за социалната и хуманитарната" сфера заради "словото на омраза срещу жените, гейовете, чернокожите и жителите на фавелите".

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види