Снимка: Lefteris Pitarakis

Черният списък на САЩ: Рискът от радикализация на "Мюсюлманските братя"

Фарид Фарид от Франс прес

Намерението на САЩ да включат "Мюсюлманските братя" в черния списък на "терористични организации" буди опасения от радикализация на това ислямистко движение и задълбочаване на разделението в регион, в който те са силно представени.

Правителството на американския президент Доналд Тръмп спомена подобна за възможност неотдавна, малко след визитата на египетския му колега Абдел Фатах ас Сиси, чиято страна е родина на "Мюсюлманските братя".

През 2013 г. Сиси, тогава министър на отбраната, бе архитектът на свалянето на президента Мохамед Морси, излязъл от редиците на "Мюсюлманските братя".

Решението на САЩ рискува да тласне членовете на "Мюсюлманските братя" към ултрарадикални движения като Ал Каида или "Ислямска държава", твърди един от тях - Яхия Хамед.

"Тези сили ще отидат при младежите от "Мюсюлманските братя" и ще им кажат: вие сте мирни и въпреки това продължават да ви определят като терористи", заяви пред АФП бившият министър на инвестициите при президента Морси, който сега живее в изгнание в Турция.

"Това в крайна сметка ще налее вода в мелницата на екстремистите от групировки като "Ислямска държава", каза за АФП Абделрахман Аяш, изследовател на ислямистките движения, базиран в Истанбул.

Основаното през 1928 г. от египетския учен Хасан ал Банна сунитско движение официално се отказа от насилието през 70-те години. То има разклонения и привърженици в Мароко и Турция. Понякога репресирана от властите, а понякога толерирана от тях, в зависимост от политическите обстоятелства, организацията оставаше важен фактор в Египет чак до изборите през 2012 г., които позволиха Морси да стане първият цивилен президент, избран демократично в тази страна, в която доминира армията.

След идването на власт на Сиси стотици привърженици на "Мюсюлманските братя" - най-организираната опозиция, бяха арестувани, екзекутирани или принудени да емигрират от режима, редовно обвиняван от НПО, че потиска дисидентите. За египетските власти обаче "Мюсюлманските братя" са екстремистка организация. Те я обвиняват, че подстрекава действията на движенията "Хасм" и "Лиуа ал Таура", които зачестиха нападенията срещу магистрати и силите за сигурност през последните години.

Кайро е подкрепен в позицията си от двамата си големи съюзници от Залива - Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, привилегировани партньори на Вашингтон.

Хамед твърди, че ще започне съдебна процедура срещу евентуално решение на администрацията на Тръмп, от което се смята лично засегнат.

"Това е посегателство срещу личността ми, което ще ми забрани свободно да пътувам до САЩ, а и до други страни", със съжаление казва той.

Включването на "Мюсюлманските братя" в този списък позволява на Вашингтон да налага санкции на всяко лице или организация, които имат връзки с тях.

За Фауаз Гергес, преподавател по политически науки в Лондонското училище по икономика, решението на Тръмп може да задълбочи "дългогодишната гражданска война" в региона между ислямисти и националисти, ръководени от армията.

"Във вътрешен план (в Египет), както и във външен план, "Мюсюлманските братя" се чувстват "под обсада" и атакувани", отбелязва той, напомняйки за разделенията в движението и "сериозната съпротива на радикализираните членове".

"Тръмп би проявил неблагоразумие, ако развали отношенията на САЩ с много страни само за да угоди на Египет и ОАЕ", смята изследователят Абделрахман Аяш.

Също близки съюзници на Вашингтон, Турция и Катар подкрепят "Мюсюлманските братя", което вреди на отношенията им с другите страни от Залива и с Египет.

През юни 2017 г. Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет скъсаха дипломатическите си отношения с Доха, като наложиха на Катар икономическа и дипломатическа блокада заради обвинения, че поддържа екстремистки движения - нещо, което Доха отрича.

От друга страна, бившият египетски генерал, член на Националния съвет за борба с тероризма Халед Окаша е оптимист. Проектът на Доналд Тръмп е "позитивен жест, който ще избави всички от идеологията на "Мюсюлманските братя" веднъж завинаги", твърди той.

"Това не е само наш проблем, това е световно движение. Политическият ислям се провали и неговите опасности станаха очевидни", заяви той пред АФП. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види