Снимка: Jay Wennington

Опитомяването не е направило кучетата по-социални

Егоизмът не е недостатък, който често се приписва на най-добрия приятел на човека - кучето. Извършени в Австрия експерименти обаче навеждат на мисълта, че репутацията на кучето не е съвсем заслужена, поне що се отнася до глутниците кучета, ако се направи сравнение с вълците.

Получените резултати показват, че домашните кучета притежават усет за съвместни действия благодарение на своите прадеди вълците, а не в резултат на контактите си с хората. 

В рамките на експериментите животните били накарани да допрат с муцуните си символ върху екран. Това отключвало раздаване на храна на друго животно в съседно ограждение, без да се получи възнаграждение за "услугата". При многобройните опити вълците допирали муцуните си до символа, за да осигурят повече храна за събратятата си от глутницата, отколкото за другите вълци. За кучетата обаче членовете на глутницата им не били привилегировани.

"Резултатите разкриват, че опитомяването не непременно е направило кучетата по-социални", заяви ръководителката на изследването Рейчъл Дейл.

Изследването все пак е обхванало глутници кучета, а не домашни кучета. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види