Снимка: Guliver/istock

Жестикулирайте, за да получавате отговори

Невербалната комуникация е от изключително значение при общуването лице в лице. Тя безспорно благоприятства по-лесното предаване на емоции и чувства. Благодарение на жестовете, събеседникът лесно разбира какво искате да кажете и какво очаквате в отговор.

Немски учени съветват, че ако желаете да ви отговорят на зададен от вас въпрос, е добре да движeте ръцете и главата си при общуване. Жестовете ускоряват комуникацията и я правят по-лесна и гладка.

Снимка: Jeremy Yap

Когато хората общуват, репликите се разменят доста бързо, като те обикновено са разделени от интервал от 200 милисекунди. Но учените от екипа на д-р Юдит Холер от института "Макс Планк" установиха, че отговорът на събеседника може допълнително да се ускори, ако се използва жестикулиране. Тези визуални сигнали служат за ранното предупреждаване на отсрещната страна, че репликата е приключила и отговорът на нея е значително по-навременен.

Снимка: Matthew Henry

Жестовете с ръце и глава освен това ни помагат по-бързо да обработим или дори да предскажем съдържанието на информацията в репликата на събеседника. Поради тази причина жестовете са от голямо значение при общуването. Учените провели тестове със седем групи по трима участници. При общуването им те били заснети с три камери с висока резолюция в продължение на 20 минути. Специалистите внимателно анализирали времевите параметри на въпросите и отговорите и се оказало че те се скъсявали при използване на жестове. 

Това проучване доказва, че езикът на тялото е от особена важност, за да бъдем разбрани. В липсата му се крият и аргументите срещу индиректната и писмена комуникация, когато участниците общуват един с друг без да се виждат и често това става предпоставка за недоразумения.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види